Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Uzvišenja sv. Križa u grkokatoličkoj župi u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svoju naslovnu svetkovinu - Uzvišenje svetog Križa, i župni god, proslavili su ove nedjelje 17. rujna župljani Grkokatoličke župe Uzvišenja svetog Križa u Slavonskom Brodu.

Svečanu liturgiju svetog Ivana Zlatoustog u župnoj je crkvi predvodio o. Miroslav Krnješin, župnik u Banjoj Luci i biskupski vikar za grkokatolike u BiH, a propovijedao o. Andrej Prihoda, župnik u Devetini (Banja Luka).

Za oltarom su još bili i o. Mihajlo Stahnek, župnik u Kozarcu kod Prijedora (BiH); o. Orel Zakaljuk, župnik u Prnjavoru (BiH); o. Nikola Stupjak, dekan slavonski i župnik u Lipovljanima; fra Ivan Crnković OFM, svećenik na službi u Franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu i ravnatelj brodske Klasične gimnazije, te domaći župnik o. Aleksandar Hmilj. Posluživao je đakon Robert Čabraja.

U prigodnoj propovijedi o. Andrej Prihoda promišljao je o otajstvu Kristova Križa kao simbolu spasenja u kršćanstvu. Govoreći o štovanju svetoga križa, o. Andrej objasnio je kako ne štujemo neko drvo ili metal u obliku križa, nego Kristovu žrtvu na tome Križu. Isus gleda našu vjeru kakva je ona u srcu, a ne po nekim religijskim simbolima. Kršćanin je dužan svjedočiti svoju vjeru prema bližnjima – ne nekim materijalnim križevima ili medaljonima, nego djelima ljubavi, milosrđa, pokore, strpljenja, blagosti, poniznosti, praštanja…, rekao je propovjednik.

Liturgiju su pjevanjem na ukrajinskom jeziku animirale sestre bazilijanke iz brodskog samostana. Među okupljenim vjerničkim pukom oba katolička krila Crkve iz brodskih župa, bili su i brojni vjernici iz Ukrajine, koji su prognani iz svoje, ratom pogođene domovine, utočište pronašli u Slavonskom Brodu. Slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom za bogatim stolom.