Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Katoličke osnovne škole u Virovitici

Virovitica (IKA)

Svečanom priredbom u Gradskom kazalištu Virovitica, 16. svibnja 2024. Katolička osnovna škola u Virovitici proslavila je Dan škole te su tom prigodom proglašeni najsportašice, najsportaši te najučenici škole.

Pred roditeljima, bakama i djedovima, braćom i sestrama te brojnim uvaženim gostima i prijateljima škole, među kojima je bio i osnivač škole umirovljeni požeški biskup i apostolski upravitelj Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole preč. Ivica Žuljević, učenici su izveli prigodan program.

Program se sastojao od glume, recitacija, pjesme i plesa, molitve i mudrih poruka, a prenesen je publici kroz dječju radost i zabavu.

Kao i prijašnjih godina, predstavljeni su nagrađeni učenici koji su sudjelovanjem u brojnim natjecanjima u različitim područjima i svojim rezultatima doprinijeli promicanju imena i ugleda škole i njezinih odgojno-obrazovnih vrijednosti.

Nakon predstavljanja učenika i mentora, predstavljeni su djelatnici jubilarci koji su također primili prigodne darove za godine predanog odgojno-obrazovnog rada. Predsjednica Školskog odbora, učiteljica Viktorija Majstrović i ravnatelj Ivan Mikolić uputili su zahvalu i uručili priznanja Snježani Udžbinac i Luciji Jakobović za ostvarenih pet godina kontinuiranog i uspješnog rada i posebnog doprinosa u odgojnom i obrazovnom radu, te vjeroučitelju Matiji Đurčeviću za 15 godina kontinuiranog i uspješnog rada i doprinosa u odgojnom i obrazovnom radu.

Prije kraja programa proglašeni su najsportaš i najučenik/najučenica osmog razreda KOŠ u Virovitici. Zlatnim najsportašem škole proglašen je Leo Rendulić, srebrnim najsportašem Marko Srnak, a brončanim najsportašem Karlo Klement. Najučenikom škole proglašena je i zlatnom plaketom nagrađena učenica Sandra Pašić, dok je srebrna plaketa za najučenika škole uručena Gloriji Mihaljević, a brončana plaketa za najučenika škole uručena je Leu Renduliću.

Okupljenima se zatim obratio ravnatelj škole Ivan Mikolić. Čestitajući Dan škole, zahvalio je roditeljima koji su svojim izborom školovanja za svoju djecu povjerili Katoličkoj osnovnoj školi važnu zadaću odgoja, kršćanske brige i poticaja na putu znanja i odrastanja.

Zahvalio je i svim nastavnicima koji djecu brižnim, suosjećajnim i profesionalnim pristupom vode na putu obrazovanja, ali i njeguju njihovu cjelovitost, potičući rad na vrlinama, kršćanskim vrijednostima i ulozi u zajednici.

Posebnu zahvalu uputio je biskupu Antunu Škvorčeviću, osnivaču škole. Istaknuo je da bez njegove pastirske brige i poticaja škola ne bi bila ono što jest. Zahvalu je uputio i djelatnicima i učenicima, kao i svima drugima koji školu podupiru i pomažu.

Biskup Škvorčević je u prigodnoj riječi zahvalio ravnatelju za pozdrav i za sve što nastoji činiti u suradnji s roditeljima i učiteljima. Svima nazočnima čestitao je Dan škole, podsjetivši kako je sv. Ivan Pavao II., zaštitnik škole, ostavio snažan trag svjetla u ovom svijetu prepunom mraka. On je, naime, svojim govorom o civilizaciji ljubavi, a još više svojim djelima slagao kockice svijeta iz Božjih mogućnosti – ustvrdio je.

Osobitu zahvalnost izrazio je roditeljima, najprije zato što su svojoj djeci podarili život, i na taj način s Bogom postali suradnici civilizacije ljubavi, a onda i za sva njihova nastojanja da djeci omoguće rast po opredjeljenju za evanđeoske vrijednosti.

Prisjetio se je kako mu je u mlađim danima dok je bio vikar u Zagrebu jedan profesor protumačio kako je svoju djecu uputio da sviraju klavir i uče latinski jezik, obrazloživši da glazba svojim skladom a latinski logičnošću stvaraju red u njihovoj glavi. Biskup je kazao da je spomenutom profesoru uzvratio da čovjek nema samo glavu i pamet nego srce i osjećaj, te da uz red u glavi valja stvarati i red u srcu.

Ustvrdio je da svjedoče da postoji dimenzija ljudskoga bića koja je dubina, neuhvatljivost, jedinstvenost, neponovljivost i da su iznutra u svom duhu osposobljeni za neizmjerno, za najveće i najljepše stvarnosti. Stoga je pred njima trajan izazov hoće li ostati samo na razini uma i materijalne stvarnosti, ili će se usuditi ići dublje u skladu s geslom naših katoličkih škola „Duc in altum! – Povezi dublje i dalje!“

Spomenuo je da navedene Isusove riječi potiču da ne ostanu na svojim ljudskim površinama, nego da se usude povesti onamo kamo ih on poziva i vodi.

Dok se u katoličkim školama pomaže djeci da usvajaju ista ona znanja i vještine koje se stječu i u javnim školama, još više ih toplinom srca, plemenitošću i ljubavlju treba upućivati da rastu u onim dimenzijama duha koje im može samo Bog podariti. Stoga je mons. Škvorčević osobitu zahvalnost izrazio roditeljima jer su razumjeli što to Katolička Crkva promiče po svojim školama, a potom što surađuju s učiteljima da se i katolička škola u Virovitici zauzima za ono što je njezin sveti zaštitnik Ivan Pavao II. nazivao civilizacijom ljubavi.

Istaknuo je da se civilizacijom ljubavi promiče ono što je pobjedničko na ovom svijetu i u vječnosti. Ustvrdio je da je Bog ljubav i na koncu će ona pobijediti jer je jača od mržnje i od same smrti. Pozvao ih je da vjeruju toj Božjoj pobjedi i budu radosni hrvatski građani. Djeci je pak zahvalio za sve ono što su uz pomoć svojih učitelja dobroga i lijepoga očitovali u izvedenom programu.