Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu „Mali križ - velika žrtva“

Slavonski Brod (IKA)

Susret sjećanja na 402 poginule djece u Domovinskom ratu, pod nazivom "Mali križ - velika žrtva", sedamnaesti u nizu, održan u subotu, 25. svibnja u Slavonskom Brodu, okupio je stotinjak roditelja iz raznih krajeva Hrvatske.

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika u Domovinskom ratu uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović susret je započeo u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva misom zadušnicom za sve poginule civile i branitelje u Domovinskom ratu. U zajedništvu s Ivanom Begovićem, upraviteljem župe Preslavnog Imena Marijina u Retkovcima i kapelanom policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion“ u Vinkovcima misu je predvodio fra Ivan Kramar, upravitelj samostana sv. Vlaha u Pridvorju i kapelan Policijske kapelanije sv. Vlaha za Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku.

U prigodnoj homiliji kapelan Kramar je posvijestio da smo kao kršćani pozvani ljubiti jedni druge onom ljubavlju kakvom nas Isus ljubi. Naglasivši kako je iznimno važno uočiti da Isus za mjerilo ljubavi svojim učenicima ne postavlja njihovu ljubav prema njemu, niti njihovu ljubav jednih prema drugima, nego svoju ljubav prema nama, pojasnio je da ta ljubav uključuje istinu koja oslobađa, uključuje križ i nerazumijevanje, da ta ljubav nije slijepa, jer ljubi oslobađajućom istinom i čovjeku kojega se voli otvara novu perspektivu. Svjestan tog ‘maloga križa’ ali velike žrtve roditelja čija su djeca poginula u Domovinskom ratu ustvrdio je da njihovu bol ne mogu razumjeti oni koji to nisu doživjeli. „Ne mogu vas razumjeti, ali mogu zajedno s vama koračati u vašoj patnji, iskoračiti iz svoje sebičnosti, izići u susret barem priznavanja onog bitnog ljudskog dostojanstva da i ja nosim žrtvu, da i ja nosim bol. I molim te nemoj me pustiti da u toj boli budem sam“, poručio je kapelan Kramar. Kako mu je mlađi brat kao dječak poginuo u Domovinskom ratu naglasio je kako su ta sjećanja za roditelje i rodbinu uvijek bolna, jer su izgubili one koji su dio njih te je važno ljudima uvijek posvijestiti da u toj tuzi i boli nisu sami da im je potrebna Kristova ljubav, koja traži istinu i iz te istine ljubi čovjeka.

Roditeljima ti susreti puno znače, jer se, kako su posvjedočili neki od njih, susreću sa sebi sličnima, izjadaju, isplaču, ali i utješe.

Poslije mise u parku Šetalište Braće Radića podno spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ predstavnici roditelja i rodbine poginulih, predstavnici društveno političkih vlasti na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika u Domovinskom ratu te brojni građani položili su cvijeće i svijeće.

Susret je nastavljen svečanom akademijom u Glazbenoj školi. Pokroviteljica susreta predsjednica Grabar-Kitarović U prigodnoj je riječi ustvrdila da je od svih žrtava koje smo podnijeli za slobodu domovine, žrtva djece najveća žrtva te da se kao država pred članovima njihovih obitelji trebamo crvenjeti od stida jer krivci za te zločine nisu privedeni pravdi, jer nismo dovoljno pokazali koliko nas boli ta rana te ne postoji zakon kojim bi bila definirana prava civilnih stradalnika u Domovinskom ratu.

Predsjednica Zajednice udruga civilnih stradalnika u Domovinskom ratu Julijana Rosandić na skupu je upozorila da višegodišnja obećavanja državnih institucija da će zakonskim rješenjem biti omogućeno ostvarivanje prava i civilnim žrtvama i njihovim obiteljima još nisu ispunjena te pozvala odgovorne da nešto konkretno učine.