Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu

Valpovo (IKA/TU)

Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu svečano je 8. prosinca proslavila svoju zaštitnicu središnjim misnim slavljem koje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

U homiliji, mons. Ćurić istaknuo je da „upravo s Marijom želimo dotaknuti našu životnu stvarnost i iskustvo svoga života rasvijetliti istinom vjere. Zato nam je važna Marija! Njezin lik stoji pred nama kao jamstvo Božje vjernosti prema čovjeku kojega On vodi prema savršenoj mjeri ljudskoga života koja nam se objavila u Božjem utjelovljenju, u Isusovu rođenju u Betlehemu od Djevice Marije. Zato su nam danas u ovoj marijanskoj župnoj crkvi, u „duhovnom srcu“ lijepog i dragog nam grada Valpova, srca ispunjena dubokom radošću.“

Ističući važnost razmatranja i razumijevanja biblijskoga navještaja, biskup je spomenuo i događaj koje je posebno povezan s gradom Valpovom „kad je prije 190 godina, 1831., šest godina poslije smrti Valpovčanina, sina ove župe, fra Matije Petra Katančića bilo objavljeno njegovo djelo – prvi cjeloviti prijevod Svetoga pisma na hrvatski jezik“, te je znakovito izrekao i nekoliko rečenica današnjeg evanđeoskog odlomka upravo riječima Katančićeva prijevoda: „I ulizav’ Angjeo k’njoj resce: zdravo, milosti puna; (…)  Recse pak Maria: evo sluxbenica Gospodnja: budi meni po ricsi tvojoj.“

Osvrćući se na proglašenje dogme o Marijinu bezgrešnom začeću biskup je napomenuo: „S više razloga možemo priznati kako otajstvo Marijina bezgrešnog začeća u crkvenom nauku predstavlja jedno od „suptilnih pitanja“. No, kad malo bolje zavirimo u dubinu toga otajstva, primijetit ćemo kako ono vrlo snažno dotiče te ulazi i u one osnovne, temeljne istine i sadržaje naše kršćanske vjere. Zapravo, ulazi u pitanje otkupljenja ljudskoga roda.“ Potom je na temelju crkvenoga nauka protumačio Marijinu bezgrešnu svetost koja je od samoga početka djelo Božje ljubavi. U svjetlu Marijina izvanrednoga primjera i posebne uloge svi smo pozvani prihvatiti i rasvijetliti svoj život darom spasenja u Kristu, u kojemu nas Bog – prema riječima sv. Pavla u 2. liturgijskom čitanju – „sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo“ (usp. Ef, 1,3-6). Bezgrešna Djevica tako predstavlja „zoran početak onoga obnovljenog svijeta što ga je Bog Otac Kristovim utjelovljenjem i u sili Duha Svetoga usadio u povijest (…) Njezina izvanredna svetost ne udaljava je od njezine braće, već naprotiv, na jasan i očit način usmjerava k onome cilju na kojega Bog poziva svojom čistom milošću svako ljudsko biće koje korača ovim grijehom izranjenim svijetom“.

Izričući čestitku svim vjernicima valpovačke župe za svetkovinu zaštitnice istaknuo je: „Želim vam da ovdje, u ‘srcu’ svoje župe, uvijek mognete učiti i produbljivati razumijevanje istine svoga života; da uspijevate uvijek jasnije vidjeti i sebe i druge ljude; da nadahnuće svoje vjere mognete plodno, i to svakoga dana, ugrađivati u svoje praktične stavove, odluke i konkretna djela“, otvarajući se uvijek, pod okriljem Bezgrešne Djevice, Kristu – njegovu pozivu i iskustvu njegove blizine“, istaknuo je između ostaloga u svojoj homiliji biskup Ivan.

Misu je predvodio uz suslavlje domaćeg župnika Zvonka Mraka, župnika u Belišću fra Marka Neretljaka, župnika u Harkanovcima Roberta Almašija, domaćeg župnog vikara Luke Ćosića, pastoralnog suradnika vlč. Mihaela Mađarevića i đakona Bernarda Prelčeca. Misi je nazočio i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo sa suradnicima, a pjevanje je predvodio župni pjevački zbor pod vodstvom s. Danijele Škoro.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Mrak zahvalio je svima na sudjelovanju: predsjedatelju Ćuriću, svećenicima, župnim suradnicima i župnom zboru. Gradonačelniku i svim Valpovčanima čestitao je crkveni god i Dan grada Valpova. 

Župa se za svetkovinu pripremala kroz devetnicu. Na sam dan svetkovine i crkveni god liturgijsko slavlje u 8 sati predvodio je vlč. Mihael Mađarević, a ono u 11 sati vlč. Kristijan Tušek.