Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa vlč. Bernarda Prelčeca u Valpovu

Valpovo (IKA/TU)

Pod geslom „Bog je ljubav“, iz Prve Ivanove poslanice, vlč. Bernard Prelčec, mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije, predslavi je u nedjelju 3. srpnja 2022. u župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu Mladu misu.

Slavlje je započelo u roditeljskoj kući mladomisnika pozdravom župnika Zvonka Mraka te roditeljskim blagoslovom. Procesija se kretala od roditeljskog doma do župne crkve, gdje je mnoštvo vjernika dočekalo mladomisnika u svečanom i radosnom ozračju. Združeni zborovi župe Valpovo predvodili su pjevanje.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi župnika Mraka, svečanu nedjeljnu euharistiju predslavio je mladomisnik Bernard, a suslavila su četvorica ovogodišnjih mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, svećenici Valpovačkog dekanata te svećenici gosti. Propovijedao je fr. Anto Gavranović, OP, gvardijan Samostana Svetoga Križa u Gružu.

Na početku propovijedi fr. Anto je citirao riječi sv. Bernarda: „Ono što volimo, na to ćemo nalikovati“ te definirao put kojim je krenuo mladomisnik Bernard kroz dvije odrednice: poziv i poslanje.

Također je naviješteno nedjeljno Evanđelje u kojem Isus izabire i šalje sedamdeset i dvojicu svojih učenika. „Šalje ih na put, na stazu punu nepredvidivih trenutaka na kojem nema garancije. Uza to, poslani su bez ičega. Ogoljeni od svih ljudskih potreba i sigurnosti, oslonjeni na Božju providnost. Isus ne samo da želi od svojih učenika da ga slijede, već želi da i oni aktivno sudjeluju u izgradnji Božjeg Kraljevstva, i to na isti način na koji ga i on gradi. Pri tom im daje konkretne upute o tome što trebaju učiniti i kako se ponašati. Njihovo je poslanje liječiti bolesne i naviještati da im je kraljevstvo Božje vrlo blizu. Trebaju odmah krenuti i putovati neopterećeno – bez torbice, naprtnjače ili sandala. Ne smiju nikoga pozdravljati na cesti i trebaju uzvratiti na gostoprimstvo onih koji ih prihvate. Iznad svega, oni trebaju biti mirotvorci, čak i ako naiđu na neprijateljstvo onih kojima dolaze, to ih ne smije uznemiriti. Mir je ono što Kristov učenik nosi i donosi drugima“, istaknuo je među ostalim propovjednik.

Nadalje je naglasio da je tema mira ključna u Isusovom životu i službi. „Kraljevstvo Božje i njegov mir bili su središnja briga Isusova života i javnog djelovanja. Mir Božjeg Kraljevstva plod je Božjeg duha koji djeluje u nama, rezultat njegove brige za svoj narod i njegov svijet od davnina. Premda se čini kako svijet nikada nije u potpunom miru, promicanje mira u samoj je srži kršćanskog poslanja. Poput prvih Isusovih učenika, i mi, današnji kršćani, pozvani smo i poslani u svijet da budemo veleposlanici mira. U svijetu koji je neprestano razdiran suparništvom, imamo izazovno poslanje biti živi znakovi ljubavi, izraženi u dobroti prema svima, koji mogu premostiti podjele i zacijeliti rane“, posvijestio je fr. Anto.

Obraćajući se mladomisniku Bernardu, njegovo mladomisničko geslo „Bog je ljubav“ obrazložio je kroz spoznaju da bez Boga ništa „ne ide“. „Ako iz života izbacimo Boga, onda neće biti ni ljubavi ni mira. Ti ćeš, slaveći i dijeleći sakramente, donijeti Krista mnogima, poput učenika iz današnjeg evanđelja koji su odaslani po cijelom svijetu“, rekao je propovjednik.

Na kraju propovijedi zaželio je mladomisniku da se, poput njegovog sveca zaštitnika, sv. Bernarda, i po njegovim rukama događaju čudesa dok bude lomio kruh na oltaru ili podjeljivao odrješenje u sakramentu ispovijedi, kao i čudesa u miru koji bude donosio ljudima. Ali je isto tako naglasio i teret križa koji mora nositi, rekavši kako je sve to put kojim je krenuo i poslanje koje mu je Krist povjerio.

Propovijed je završio stihovima hrvatskog pjesnika Ratka Zvrka iz njegove pjesme Tvoja staza s porukom da put kojeg je odlučio slijediti bude Isus Krist, kojega će donositi ljudima ovoga naraštaja za vječno spasenje.

Na kraju mise mladomisnik Bernard zahvalio je svima koji su dio njegovog života i koji su uvelike utjecali na odabir svećeničkog poziva: roditeljima, obitelji i prijateljima, svećenicima, župniku Zvonku Mraku i župnom kapelanu Luki Ćosiću, župnom zboru koji vodi s. Danijela Škoro te gradu Valpovu te župljanima koji su pokazali veliko zajedništvo u pripremi mladomisničkog slavlja.

Nakon euharistijskog slavlja vlč. Bernard Prelčec udjeljivao je mladomisnički blagoslov.

Mladomisničkom slavlju prethodila je trodnevnica. Prvi dan trodnevnice predvodio je vlč. Stjepan Šumanovac, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Sikirevcima, a liturgijsko pjevanje predvodio je zbor „Santo“ iz Đakova. Vlč. Ivan Živić, župnik Župe sv. Jakova u Gunji predslavio je euharistijsko slavlje drugog dana trodnevnice, dok je trećeg dana misu predslavio preč. Željko Šimić, župnik Župe sv. Mihaela Arkanđela u Drenovcima i dekan Drenovačkog dekanata.