Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Ivana Kapistrana proslavljena u Iloku

Ilok (IKA)

Iločka župa, franjevački samostan i Grad Ilok proslavili su u ponedjeljak 23. listopada svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Ivana Kapistrana. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

U suslavlju su bili vojni i policijski kapelani Osječkog vojnog dekanata i Osječkog policijskog dekanata te svećenici Iločkog i Vukovarskog kraja. Misa je započela svečanom ulaznom procesijom od kapelice sv. Ivana Nepomuka do župne crkve sv. Ivana Kapistrana. Iza procesijskog križa bili su stjegovi Republike Hrvatske, Svete Stolice, Vojnog ordinarijata. Potom su slijedile zastave djelatnih postrojbi Oružanih snaga, zajedno sa stjegovima Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. U procesiji su također sudjelovale povijesne postrojbe „Hrvatski sokol“ iz Osijeka, KUD „Julije Benešić i „Matica Slovačka“ u nošnjama iz Iloka, pripadnici Hrvatske vojske i policije, vatrogasci i udruge branitelja, visoki uzvanici, i drugi vjernici. Zavjetnu svijeću je upalio zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća brigadir Željko Marinov.

Na početku propovijedi biskup Bogdan je čestitao blagdan sv. Ivana Kapistrana svim stanovnicima Iloka i župljanima Župe sv. Ivana Kapistrana te svim vojnim i policijskim kapelanima. „’Duh Gospodnji na meni je jer me Gospodin pomaza, posla me blagovjesnikom biti siromasima, iscijeliti srca slomljena; zarobljenicima proglasiti slobodu, sužnjima oslobođenje’ (Iz 61, 1-2), riječi su starozavjetnog proroka Izaije. Ovim riječima starozavjetni prorok obznanjuje vijest o vlastitome zvanju i poslanju. Ovo je njegova ‘Carta di Identità’ (osobna iskaznica) kojom se očituje i predstavlja. Pomazao ga je Duh Gospodnji. To znači da mu je dao dublji uvid u Riječ Božju i smisao povijesnih događaja te ga potaknuo na proročko djelovanje.

Njegova misija je posebna, jedinstvena. Po njemu se konkretno ostvaruje Božji plan spasenja u svijetu. On je odsad ‘oruđe’, ‘instrument’ u Božjim rukama, glasnik – blagovjesnik slobode, iscjelitelj slomljenih srdaca, ne u vlastitoj snazi i sposobnostima, nego u snazi Boga živoga. Treba iscjeljivati srca slomljena, proglašavati slobodu zarobljenima, sužnjima oslobođenje, a svima najaviti jubilejsku ili milosnu godinu koju uvodi Bog. Prorok je bio pozvan buditi radost među siromašnim povratnicima koji su se po judejskim gradovima i naseljima nakon progonstva s velikim teškoćama ponovno organizirali u narod i državu. Zajednica sunarodnjaka, postupno prihvaća njegov poziv i propovijed na vjerničku radost i odgovara da se raduje u Gospodinu koji je odijeva haljinom spasenja, iako materijalni uvjeti života i dalje ostaju teški i osjećaju breme nestašice, siromaštva i mnogobrojnih nevolja koje ih pritiskuju“, rekao je biskup u propovijedi.

Ističući da je sv. Ivan Kapistran svojim djelovanjem u sedamdesetak godina zemaljskoga života ostavio duboki trag u svome vremenu u Europi i Crkvi, biskup je dodao da to mogu samo snažni karakteri, izgrađene ličnosti, osobe s prepoznatljivim ljudskim i kršćanskim identitetom.

„Njihova riječ je život! Njihov život je govor – riječ koja ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Evo što o tome kaže sam Kapistran danas u službi čitanja, a što molimo redovito u Časoslovu naroda Božjega: ‘Svi koji su pozvani k stolu Gospodnjem, treba da se sjaje svim krepostima časnog ćudorednoga života, bez ikakva kaljava ili nečista poroka. Treba da u zajednici časno žive kao sol zemlje sebi i drugima pa da i druge, kao svijetlo svijeta, sjajnim rasvjetljavanjem prosvjetljuju. Stoga neka imaju na pameti ono što je uzvišeni Učitelj Krist Isus zagrmio ne samo apostolima i učenicima, nego i svima njihovim nastavljačima prezbiterima i klericima: Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više nizašto nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.’ Isus je ovdje jasan, beskompromisan i ne treba ništa dodavati niti oduzimati. Sol je uvijek sol, ili jest ili nije. Vrijedilo je to u ono vrijeme, stoji i danas i u svim u svim vremenima“, istaknuo je.

Sv. Ivan Kapistran je bez sumnje bio čovjek s ljudskim i kršćanskim identitetom, s idealima, rekao je, između ostaloga, biskup. „Živio je i djelovao, istrošio se za ideale. Što ga je, pitamo se, u tomu nosilo? Što ga je u tomu motiviralo i osposobljavalo? Odgovor na to pitanje glasi: Vjera! Kapistranova vjera! Ona i danas stoji pred nama kao divan uzor! Vjera u Boga i vjera u Isusa Krista, koji je Put koji trebamo slijediti u svom životu. Zato je vjera konkretna, životna stvarnost. Ona čovjeka ispunja u svim dimenzijama njegova bića i uzdiže ga na one vrhunce koje on sam nije kadar ostvariti sam po sebi, samo svojim ljudskim silama. To može samo ako se hodi po tom Putu. Sam Isus je, kaže papa Franjo, Put koji treba slijediti kako bismo živjeli u istini i imali život u obilju. Vjera u njega nije ‘paket ideja’ u koje treba vjerovati, nego Put kojim valja ići, putovanje koje valja poduzeti, hod zajedno s njim. To znači slijediti Isusa, osobito djelima blizine i milosrđa prema drugima. Ljubiti Isusa tako da postanemo znakovi njegove ljubavi na zemlji. To je bio Kapistranov ideal“, naglasio je.

„Draga braćo i sestre, molimo se danas Gospodinu da on, koji je u onom teškom povijesnom času podigao sv. Ivana Kapistrana da svoj vjerni narod osokoli u nevoljama, osokoli i nas danas, da nas ohrabri i učvrsti pred brojnim izazovima s kojima se suočavamo, napose da nas učvrsti u vjeri te da nam, po zagovoru sv. Ivana Kapistrana, udijeli sigurnost i zaštitu te naš narod, Domovinu, cijelu Crkvu i cijeli svijet čuva u trajnom miru“, zaključio je biskup Bogdan.

Gvardijan Samostana sv. Ivana Kapistrana u Iloku fra Grgur Blažević zahvalio je biskupu i subraći svećenicima, svima uključenima u organizaciju hodočašća i svima nazočnima. Uz zahvalu fra Grguru Blaževiću, biskup Bogdan je rekao kako je to trenutak kada želi zahvaliti Hrvatskoj vojsci, policiji i vatrogascima za sve dobro koje čine u narodu i društvu. „Vaš posao je vrlo zahtjevan, te se od Vas očekuje potpuno i profesionalno sudjelovanje u zadaćama uz obiteljske obveze, što nije lako spojiti. Hvala Vam na ljubavi, žrtvi, profesionalnosti i na svemu dobrome što činite za sve nas. Hvala Vam!“

Hodočašće i proslavu zaštitnika župe i Grada Iloka pjevanjem je animirala klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice. Nakon mise hodočasnici su imali prigodu častiti relikvije sv. Ivana Kapistrana te obići franjevački samostan i druge znamenitosti grada Iloka. Na slavlju su i ove godine sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i policije. To je bilo njihovo osmo pokrajinsko hodočašće sv. Ivanu Kapistranu. Slavili su i vojni dušobrižnici. Talijanski franjevac iz mjesta Capestrano u pokrajini Abruzzo, sveti Ivan Kapistran je zaštitnik i vojnih kapelana.

Na hodočašću i proslavi u Iloku sudjelovali su vjernici pripadnici Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade, Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu, djelatnici iz pet slavonskih policijskih uprava, osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, požeško-slavonske i virovitičko-podravske, pripadnici vatrogasnih postrojbi i članovi udruga hrvatskih branitelja iz Iloka. Zapovjednik osmog pokrajinskog hodočašća bio je brigadir Željko Marinov, a zamjenik zapovjednika za MUP Ivan Groznica, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.