Budi dio naše mreže
Izbornik

Trinaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa "Lectio divina"

Osijek (IKA/TU)

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ u četvrtak, 21. ožujka održan je trinaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Na susretu su, u sklopu nastave iz đakonske pastoralne godine na kojoj je vlč. Vuković jedan od predavača, sudjelovali i ovogodišnji đakoni Đakovačko-osječke nadbiskupije: vlč. Mihael Macanić i vlč. Josip Vuksanović. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na Youtube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=R3RKNCgRNrc

Za temu je odabran odlomak iz Ivanovog Evanđelja: Isusov put prema proslavi (Iv 12, 20-36). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako je došao “Isusov čas”, odnosno trenutak kada će se ostvariti vrhunac Isusovog spasenjskog djela kroz smrt i uskrsnuće. Isusova slava nije slava kojom on sam sebe slavi, nego slava koja dolazi od Oca, na svršetku Isusovog zemaljskog života. Ta proslava i „Isusov čas“ dolazi do vrhunca u njegovom služenju koje ide do smrti na križu. U tom kontekstu smješta se i slika o zrnu koje umire da bi donijelo obilnu žetvu. Isusova proslava tako preokreće ljudske koncepte slave i proslave koji isključuju križ i služenje, te unosi Božju logiku u kojoj se mora za druge umrijeti da bi se živjelo; život iz ljubavi prema Bogu i ljudima izgubiti da bi ga se istinski zadobilo, naglasio je dr. Vuković.

U razmatranje se uključio i prof. dr. Krešimir Šimić koji se zapitao kako prepoznati Božji glas i Božju volju u svom životu. Pritom je istaknuo da su za razabiranje Božje volje važni drugi, odnosno zajednica koji pomažu da pojedinac ne skrene u fanatizam ili na krivi put vjere. Također je važna prisnost s Ocem, na tragu Isusovog primjera, te trajna uronjenost u Božju riječ i intimni odnos s Bogom i braćom i sestrama u vjeri, naglasio je dr. Šimić.

U razmatranje o tim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić.

Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 4. travnja 2024., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.