Budi dio naše mreže
Izbornik

Četrnaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“, u četvrtak, 4. travnja održan je četrnaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković.

Za temu je odabran odlomak iz Prve poslanice Korinćanima: Uskrsnuće mrtvih (1Kor 15,1-28). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako je Isusovo uskrsnuće središnji događaj čitave Božje objave. Ono predstavlja srce evanđelja i daje konačni smisao čitavom kršćanskom životu. Tek u svjetlu Isusovog uskrsnuća postaje smislena nada i vjera u uskrsnuće mrtvih. Stoga je svetom Pavlu silno stalo da svojim slušateljima posvjedoči apostolsko i svoje iskustvo susreta s Uskrslim; da im učvrsti vjeru da Krist uistinu uskrsnu od mrtvih i da je on prvina usnulih, odnosno jamac uskrsnuća svih koji u njega vjeruju. Jer, ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je i apostolsko propovijedanje, uzalud je i kršćansko vjerovanje. No, Krist uskrsnu, Krist pobijedi smrt i tako posta temelj uskrsne nade svima koji vjeruju. Sveti Pavao i sveti apostoli tomu su svjedoci, naglasio je vlč. Vuković.

U razmatranje se uključio i prof. dr. Krešimir Šimić koji je protumačio biblijsko poimanje uskrsnuća mrtvih te važnost tijela u događaju Isusova uskrsnuća. Nasuprot grčkom razumijevanju zagrobnog života koje naglasak stavlja na besmrtnost duše, biblijsko razumijevanje gleda čovjeka u njegovu jedinstvu te snažno naglašava uskrsnuće mrtvih i uskrsnu proslavu čitavog čovjeka, pa i uskrsnu proslavu tijela, što je nepojmljivo grčkom načinu razmišljanja, naglasio je prof. dr. Šimić.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 18. travnja, u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.