Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevna duhovna obnova vjernika Drenovačkog dekanata na Šumanovcima

Drenovci (IKA/TU)

U marijanskom svetištu na Šumanovcima od 9. do 11. lipnja održana je trodnevna duhovna obnova za vjernike Drenovačkog dekanata.

Svetište Šumanovci je ušlo u jubilarnu 650 obljetnicu od svojega postojanja. U sklopu toga velikog jubileja koji će se proslaviti 2023. godine u svetištu se nudi mnogo duhovnog sadržaja. Od 9. do 11. lipnja održana je trodnevna duhovna obnova za vjernike drenovačkog dekanata i šire. Duhovna obnova se održavala u večernjim satima pod geslom: “Gospodine, daj da progledam”, a predvodio ju je prof. dr. vlč. Davor Vuković, sa KBF-a u Đakovu..

Prvi dan i sam početak duhovne obnove započeo je sa zazivom Duha Svetoga. Nakon toga je slijedila Gospina Krunica te misa. Svoju propovijed i razmatranje, prvoga dana, vlč. Vuković temeljio je na evanđeoskom odlomku iz Lukinog Evanđelja o jerihonskom slijepcu i susretu s Isusom Nazarećaninom koji mu vraća vid. Vlč. Vuković je razložio da je prvi korak svijest o vlastitoj sljepoći. Drugi korak je vapaj: ‘Isuse, smiluj mi se, daj da progledam’. Treći korak je susret s Isusom koji liječi, koji na snagu vjere i molitve odgovara uslišanjem: ‘Vjera te tvoja spasila.’ Četvrti korak je nasljedovanje Isusa Krista i zahvaljivanje Bogu. Vlč. Vuković je istaknuo kako smo svim mi kršćani pozvani proći ova četiri koraka. Jer kako je rekao, čovjek ne mora nužno biti fizički slijep, štoviše, još je gora duhovna sljepoća ili gluhoća. To je po riječima voditelja, trajni poziv na obraćenje, na ponizni vapaj ‘Gospodine, smiluj mi se!’, na gledanje vjerom i srcem, na nasljedovanje Boga i zahvaljivanje, na prepoznavanje onoga bitnog i spasonosnog u životu, koje se jedino prepoznaje očima vjere i u osobnom susretu s Isusom Kristom, naglasio je vlč. Vuković.

Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Pjevanje na misi i klanjanju animirali su Župni zborovi iz župa Rajevo Selo i Posavski Podgajci.

Drugi dan započeo je pokorničkim bogoslužjem. Vlč. Davor je kroz temeljitiji ispit savjesti pripravio vjernike koji su imali mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi pred svećenicima Drenovačkog dekanata. U toku ispovijedi je uslijedila molitva Gospine krunice i misa.

Drugoga dana duhovne obnove vlč. Vuković je ukazao kako kršćanin koji je progledao srcem i očima vjere nužno postaje drugačiji, njegov život i djela svjedoče o onomu što vjeruje. Stoga je nužna i važna posljedica autentične kršćanske vjere, život prožet djelima ljubavi i milosrđa. Vlč. Vuković istaknuo je kako je Bog Isusa Krista prvi koji ljubi. U svjetlu odnosa s milosrdnim Bogom, čije milosrdno lice na osobito način prepoznajemo u Isusu Kristu, i mi kršćani smo pozvani na djela ljubavi i milosrđa. Jasno nam odjekuje Isusov poziv na nasljedovanje: ‘Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio’ i ‘Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš’. Snagu i važnost milosrđa osobito su nam u novije vrijeme posvijestili sv. Faustina Kowalska, sv. Ivan Pavao II. i nedavno papa Franjo proglašenjem Jubileja milosrđa. Jasno nam govori i sv. Jakov kako je vjera bez djela mrtva. Kršćanin je stoga čovjek koji svoju vjeru i ‘gledanje srcem’ svjedoči djelima ljubavi i milosrđa koji se osobito očituju u duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa prema bližnjima, te u čuvanju i vršenju Božjih zapovijedi, naglasio je Vuković.

Animatori pjevane svete mise drugoga dana bio je župni zbor iz Soljana.

Završni, treći dan je započeo s molitvom Gospine krunice te misom. Dan je bio posvećen razmatranju o svojstvima, snazi i djelovanju Duha Svetoga. Duh Božji, odnosno Duh Sveti je sam Bog, božanska osoba, božanska osobna snaga koja uprisutnjuje Oca i Sina u životu Crkve. Duh Sveti je Duh koji nam je obećan i darovan od Oca i Sina – Isusa Krista, Duh koji nas uvodi u svu istinu, Duh koji nas brani, Duh koji se za nas zauzima, Duh koji potpomaže našu nemoć, Duh koji nas tješi i hrabri, Duh po kojem je Božja ljubav razlivena u srcima našim, Duh koji raspiruje našu vjeru i nadu, istaknuo je propovjednik. Nadalje je rekao kako nam djelovanje Duha Svetoga može biti lakše razumljivo ako ga usporedimo sa svojstvima i djelovanjem vjetra, vatre i vode. Duh Sveti poput vjetra puše gdje hoće, donosi svježinu i okrjepu, raspiruje u nama vjeru, nadu i ljubav. Duh Sveti poput vatre grije i donosi toplinu, rastapa led grijeha i zloće, daruje svjetlost, rastjeruje tamu i obasjava put, čisti nas poput zlata u ognju. Duh Sveti je poput vode koja nas napaja, daje život, ali i čisti, obnavlja, preporađa. Na koncu, vlč. Vuković je naglasio kako je upravo Duh Sveti onaj koji nam daje da progledamo vjerom i srcem, da vidimo i prepoznamo ono bitno u životu, u konačnici, da upoznamo samoga Boga i da njemu svojom slobodnom voljom, riječima i djelima, čitavim životom, usmjerimo svoj život i predamo mu svoju sadašnjost i budućnost.

Gunjanski župni zbor animirao je liturgijsko pjevanje trećeg dana duhovne obnove.

Na kraju duhovne obnove zapjevalo se ‘Tebe Boga hvalimo’ te je upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić zahvalio voditelju vlč. Davoru i svim prisutnim vjernicima koji su unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama ustrajno dolazili sve tri večeri.