Budi dio naše mreže
Izbornik

„VjeDra“ 2022. – kreativna smotra vjeronaučnog stvaralaštva

Osijek (IKA/TU)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog ordinarijata - Vikarijata u Osijeku, održana je u četvrtak 12. svibnja vjeronaučna kreativna smotra „Vjedra“ koja je okupila 28 škola s područja cijele nadbiskupije s ukupno 270 sudionika.

Nakon dvije godine održavanja Smotre u online okruženju vjeroučenici i vjeroučitelji s radošću su sudjelovali na Smotri u zajedništvu i susretu jedni s drugima. Smotra je započela molitvom koju je pripremila vjeroučiteljica Ivana Bičvić i uvela u teme Smotre. Prva tema „Sv. Josip – uzor za sva vremena“ osluškivala je bilo opće Crkve koja je godinu 2020./2021. posvetila svetom Josipu obilježavajući 150 godina od posvećenja Katoličke Crkve tom omiljenom svecu i zaštitniku Hrvatske. Druga tema koja prati vjeronaučnu olimpijadu, oslanja se na jubilarnu Ignacijevu godinu kojom se obilježava 400 godina od proglašenja svetim Ignacija Loyolskog i 500 godina od njegova obraćenja, koje je on sam opisao riječima „Vidjeti sve novo u Kristu“.

Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira „Vjedra“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i u uvodnom dijelu uputile su pozdrave predstojnica Katehetskog ureda dr. sc. Teuta Rezo i viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ankica Mlinarić, dipl. theol. Obje su izrazile veliko zadovoljstvo lijepim odazivom te istaknule važnost kreativnog i stvaralačkog rada u nastavi vjeronauka i uzajamnog osnaživanja svih kroz ovakve susrete. Smotre se odvijala u dva dijela, a izvedbe sudionika najavljivali su vjeroučitelji Sanja Kopunović Legetin i Dalibor Velički.

Učenici su na kreativan način pjesmom i sviranjem, dramskim i likovnim prikazima, literarnim radovima, kao i suvremenim digitalnim uradcima poput „stop animacije“ i popularne igrice „Minecraft“ izrazili svoj doživljaj obojice velikih svetaca, gledajući ih očima današnje djece i mladih te otkrivajući njihovu aktualnost i svevremenost. Poruka života i odnosa s Bogom, kao i značaj osobe svetog Josipa i svetog Ignacija i danas je svježa i primamljiva, samo ju je ponekad važno ispravno prereći suvremenom čovjeku razumljivim rječnikom.

U popodnevnom dijelu Smotri se pridružio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, ne krijući svoje zadovoljstvo što su Vjedra ove godine ispunila prostore Vikarijata koji je odzvanjao pjesmom, žamorom i burnim pljeskom kojim je velikodušno nagrađena svaka izvedba. Učenici su uživali u koreodrami srednjoškolaca, umjetničkom radu u drvetu, srčanoj pjesmi učenika Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“, otkrivali važnost oca u obitelji, vrijednost svakog ljudskog rada koji posvećuje i oplemenjuje čovjeka, promišljali kako svaki ljudski život ima smisao i cilj te bivali motivirani da čine poput svetog Ignacija, sve na veću slavu Božju.

Nadbiskup Hranić istaknuo je kako je oduševljen motiviranim učenicima, vjeroučiteljima i njihovom suradnjom s drugim kolegama profesorima i učiteljima koji otkrivaju i razvijaju talente i umijeća učenika koji su im povjereni. Rekao je kako nije najvažnije osigurati znanje, informacije, važno je određenim sadržajem zahvatiti cijelo biće, i srce i um, jer takva iskustva ostavljaju trag u životu učenika.

Smotra je završila zajedničkim fotografiranjem i podjelom priznanja koja je svim sudionicima uručio nadbiskup Hranić, a supotpisala ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.