Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku održana deseta smotra vjeronaučnog stvaralaštva

Osijek (IKA/TU)

Smotra vjeronaučnog stvaralaštva „VjeDra“ održana je 8. i 9. svibnja 2024. u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku.

Ovogodišnja VjeDra okupila su učenike osnovnih i srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije i njihove mentore. Sudjelovalo je oko 400 učenika, vjeroučitelja i njihovih suradnika koji su izrazili svoju kreativnost na temu „Duhovna i tjelesna djela milosrđa“.

Program oba dana smotre otvoren je molitvom te pozdravima organizatora. Ispred Katehetskog ureda pozdravnu riječ uputila je predstojnica dr. sc. Teuta Rezo, a u ime Agencije za odgoj i obrazovanje viša savjetnica za Vjeronauk Ankica Mlinarić, dipl. theol.

Dr. sc. Rezo se prisjetila Godine milosrđa 2016. godine i apostolskog pisma pape Franje „Misericordia et misera“ povodom zaključenja tog jubileja. U br. 20. Sveti Otac ističe „da smo pozvani promicati rast kulture milosrđa, te da su djela milosrđa ‚rukotvorina‘ u smislu da nijedno nije istovjetno s drugim. Naše ruke mogu ih oblikovati na bezbroj različitih načina, i premda ih nadahnjuje isti Bog i sva su načinjena od iste tvari, to jest od samoga milosrđa, svatko od njih poprima drukčiji oblik…“

Viša savjetnica Mlinarić podsjetila je da je u tijeku Godini molitve kao priprema za predstojeći Jubilej 2025.

Drugoga dana smotre sudionicima su se prigodnim riječima obratili đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić i predstojnica Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Osijek, Luja Zamečnik, prof.

Biskup je izrazio zadivljenost brojem sudionika. Istaknuo je da kreativnost uvijek ide uz Vjeronauk te da su uz učenike koji njeguju svoje talente, uvijek prisutni i kreativni vjeroučitelji.

Predstojnica Agencije Zamečnik pozdravila je sve prisutne učenike, vjeroučitelje i njihove suradnike koji svojim kreativnim radom doprinose ostvarenju smotre te pohvalila suradnju svih odgovornih u organiziranju takvih događanja.

Ukupno su sudjelovale 33 škole, a izvedena su 34 stvaralačka djela učenika od prvih razreda osnovne škole, do završnih razreda srednjih škola. Osobito su bili zapaženi i velikim pljeskom nagrađeni nastupi učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ iz Osijeka i OŠ „Milan Amruš“ iz Slavonskog Broda koji sudjeluju godinama.

Redala su se likovna, glazbena, dramsko-scenska, literarna, informatička i plesna djela i ostvarenja učenika s temom Duhovna i tjelesna djela milosrđa. Moglo se uočiti umijeće aktualizacije djela milosrđa u današnjem suvremenom društvu i raznolikost doživljaja, iskustava i razumijevanja duhovnih i tjelesnih djela milosrđa iz perspektive učenika različitih uzrasta.

Smotra je vrlo dobro prihvaćena od strane vjeroučitelja što se očituje u rastu broja sudionika iz godine u godinu.

Biskup Ćurić udijelio je blagoslov svim sudionicima na kraju prvoga dana i na početku drugoga dana smotre. Potaknuo je sve da zapjevaju U zajedništvu Kristova poslanja odgovarajući na zazive iz molitvenog niza krsnoga zajedništva.

Sudionici su na kraju smotre uz zajedničko fotografiranje primili priznanje i zahvalnicu koju su potpisali v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić, prof. i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Smotru koja je održana po deseti put organizirali su  Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek.