Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetni spomen sv. Vida u Harkanovcima

Harkanovci (IKA)

Zavjetni spomen sv. Vida, mučenika svečano je proslavljen u Harkanovcima na svečev spomendan, u utorak, 15. lipnja. U zajedništvu hodočasnika i pristiglih vjernika i iz okolnih mjesta misu pred zavjetnom kapelicom predslavio je vlč. Nikola Kaurin, župni upravitelj Župe sv. Marka u Trnjanima s domaćim župnim upraviteljem Robertom Almašijem.

U homiliji Kaurin je progovorio o važnim temama vjerničkoga života. Započinjući propovijed, pozvao je prisutne neka ne daju mjesto zlomu koje je kroz praznovjerje i poganske elemente još uvijek prisutno u selima: „Ima kršćana koji se još uvijek bave tim istim zlom pod opravdanjem da oni to čine u ime Boga, a zapravo time služe đavlu. To dovodi do prokletstva, a nikada do blagoslova. Dok se naš kršćanski puk od toga ne očisti, mi ne možemo govoriti, ni o Vidu, a kamo li o svetom Vidu.“

Nastavljajući razmišljanje progovorio je o ogovaranju i kleveti i rekao kako je „Sveti Vid znao kao dijete razlučiti duhove bolje nego mi danas. Isusovu poruku ’Budite bezazleni kao golubovi i mudri kao zmije’ obrnuli smo pa smo spremni druge ujedati kao zmije. A kad nekoga ujedeš, izbaciš malo otrova da ga nisi džabe ujeo. Kako samo znamo izmisliti priče – samo neka se priča, a lijepu riječ reći o nekome – ne daj, Bože.“

Ističući svetost mučenika Vida i govoreći o zajedništvu, propovjednik je rekao da „Dok mentalitet svijeta i čovjeka odbacuje svetost i to doživljava kao kočnicu, živi kako mu je ćejf, pozvani smo zagledati se danas u svetost mučenika Vida. Kako drugačije postati svet, nego li na način da ostanemo vjerni Onome koji je umro za nas, a to je Isus Krist?! Jedino se s Isusom Kristom može postati svet. Bez mise, bez pričesti živim Bogom kršćanin ne može živjeti. Upravo se u crkvi, na euharistiji, i u ovim međusobno i u sebi razdijeljenim selima, ostvaruje zajedništvo i druge prepoznajemo kao braću i sestre. Budite snaga zajedništva u ovim belim selima. Danas dok slavimo ovog malog, a velikog sveca koji je bio spreman napustiti sve zbog Isusa Krista i poći u smrt zbog njega, kršćanin je pozvan držati do svetosti Dana Gospodnjeg, kloniti se praznovjerja, ogovora i međusobne razdijeljenosti“, zaključio je Kaurin.

Na kraju misnoga slavlja župnik Almaši je zahvalio hodočasnicima na sudjelovanju i predvoditelju na poticajnoj propovijedi te istaknuo kako je znakovita prisutnost trnjanskog župnika pred ovom kapelicom jer je prije 30 godina na isti dan kapelicu blagoslovio pokojni biskup Ćiril Kos, sin Harkanovaca, koji je službovao kao župnik u Trnjanima od 1941. do 1951. godine.

Čašćenje sv. Vida u Harkanovcima seže daleko u povijest. Prvu kapelicu njemu u čast dao je sagraditi župnik Eugen Kubeša (nema zabilježenog nadnevka gradnje), drugu župnik Nikola Grgić 1971. godine, a treću župnik Slavko Vranjković 1991. godine.

Obnavljajući zavjet predaka, na kraju mise selo i cijela župa povjerena je zagovoru sv. Vida. Poslije euharistijskog zajedništva upriličen je domjenak u perivoju kapelice uz svirku domaćih tamburaša.