Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari (od IX. do XX. stoljeća)“

Dubrovnik (IKA)

Izložba „Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari (od IX. do XX. stoljeća)“ otvorena je u petak, 30. kolovoza u prizemlju Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku. Izložba, koju je priredilo Veleposlanstvo Republike Mađarske u Hrvatskoj, posvećena je kršćanskim korijenima Europe i odnosima između Bugarske i Svete Stolice.

Na otvorenju je govorila veleposlanica Republike Bugarske Genka Vasileva Georgieva, a uvodničarka je bila Marina Zec-Miović, voditeljica Narodne knjižnice Grad. Pozdravljajući goste i okupljene Zec-Miović je kazala kako odnosi Dubrovačke Republike i Bugarske počinju u 16. stoljeću te spomenula jedan detalj kako je dubrovački nadbiskup Grgur Lazari, koji je dao sagraditi oltar Gospe od Porata, bio bugarskog podrijetla.

Veleposlanica Georgieva je istaknula neke detalje iz duge povijesti odnosa između Bugarske i Svete Stolice te neke poveznice između Dubrovnika i Bugarske. Istaknula je kako se, uz ostalo, na izložbi mogu vidjeti neke ljudske priče poput one obitelji grofa Pejačević, priča o franjevcima koji su pomagali Bugarima održati vjeru te priča o dubrovačkim kolonijama koje su od 15. do 17. stoljeća također Bugarima davale snagu za preživljavanje. Kazala je kako se nada kako će se odnosi između Hrvatske i Bugarske sve više razvijati te ustvrdila kako je važno znati da su i jedan i drugi narod s kršćanskim korijenima dali doprinos europskoj civilizaciji.

Izložba je posvećena kršćanskim korijenima Europe i odnosima između Bugarske i Svete Stolice. Na panelima je prikazan tijek povezanosti između Bugarske i papinskih institucija od 9. stoljeća do danas. U bugarskoj povijesti ti su odnosi odigrali veliku ulogu – od priznavanja slavenskog pisma do borbe za samostalnu bugarsku crkvu, a u ranom srednjem vijeku Bugarska je bila jedna od prvih ranosrednjovjekovnih država i gotovo je odmah uspostavila trajni odnos s Vatikanom.

Izložba je izrađena je povodom proslave 370. obljetnice osnivanja Katoličke Nikopolske biskupije (1648.-2018.), 330. obljetnice Čiprovskog ustanka (1688.-2018.) i 140. obljetnice oslobođenja Bugarske (1878.-2018.). Ostvarena je uz pomoć Državnog arhiva u Dubrovniku, Papinskog odbora za povijesne znanosti, Vatikanskog tajnog arhiva i Vatikanske apostolske knjižnice.

Otvorenju izložbe u Dubrovniku nazočio je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Izložbu su ovog ljeta već mogli vidjeti građani Zagreba i Đakova, a u Dubrovniku će biti otvorena za posjetitelje sljedeća dva tjedna.