Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio u audijenciju sudionike 85. generalnog kapitula Reda manje braće kapucina

Vatikan (IKA )

Papa Franjo primio je 14. rujna u Klementovoj dvorani Apostolske palače u audijenciju sudionike 85. generalnog kapitula Reda manje braće kapucina koji se održavao u Međunarodnom zavodu „Sv. Lovre Brindiškog“ od 27. kolovoza do 16. rujna. Papa se braći kapitularcima obratio spontanim riječima a govor koji je Sveti Otac pripremio za tu prigodu predan je prisutnima. U nastavku donosimo prijevod Papina pripremljenoga govora:

Draga braćo kapucini!
Raduje me ovaj susret, koji mi omogućuje osobno vas pozdraviti u prigodi vašega Generalnog kapitula. Zahvaljujem novom generalnom ministru fra Robertu Genuinu i upućujem želje za dobrim radom njemu i njegovu Vijeću. U ovim danima studija i bratske razmjene, svoju ste pažnju usmjerili na temu „Učite od mene… i naći ćete“ (usp. Mt 11, 29), kako biste razaznali apostolske i formativne perspektive koje ćete ponuditi svojoj subraći raspršenoj po cijelome svijetu. Naime, osim izbora nove uprave svojega bratstva, posvetili ste veliki prostor Temeljnim odredbama za odgoj i izobrazbu u Redu (Ratio Formationis Ordinis), važnom dokumentu koji vodi posvećenu osobu u srce Evanđelja, koji je Isusov oblik života potpuno utrošena za Boga i za braću, pogotovo posljednje i marginalizirane.

Stopama Božanskog Učitelja i po primjeru svetoga Franje, koji se u susretu s gubavcima naučio poniznosti i služenju, nastojte živjeti odnose i redovničko djelovanje u besplatnosti, poniznosti i krotkosti. Na taj način možete konkretnim i svakodnevnim gestama ostvariti „malenost“ koja karakterizira Franjine sljedbenike. To je dragocjeni dar koji Crkva i svijet našeg doba silno trebaju. Tako djeluje Gospodin: sve što čini, čini na jednostavan način. Poniznost i jednostavnost su Božji stil; i to je taj stil koji smo svi kršćani pozvani preuzeti u našem životu i u našemu poslanju. Prava veličina je postati maleni i sluge.

Uz ovu malenost u srcu i načinu života, dajete svoj veliki doprinos predanom zauzimanju Crkve za evangelizaciju. Činite to velikodušnim vršenjem apostolata u izravnom doticaju s različitim narodima i kulturama, poglavito s tolikim siromašnim i patnicima. Potičem taj vaš trud i nastojanje, koji ste na Kapitulu dijelili s drugima na međunarodnoj razini, pozivajući vas da ne klonete duhom pred problemima, među koje se svakako ubraja i opadanje broja braće na određenim područjima, već svakodnevno obnavljajte povjerenje i nadu uz potporu Božje milosti. Neka radost Evanđelja, koja je na neodoljiv način očarala Siromaška iz Asiza, bude izvor vaše snage i postojanosti, jer kad se stvari promatra kroz prizmu Isusove Riječi vidi ih se pod novim svjetlom, svjetlom Božje brižne i providnosne ljubavi. Svaki put kad se napajamo na tome izvoru kako bismo povratili izvornu svježinu Evanđelja, javljaju se novi putovi, novi pastoralni pristupi i kreativne metode koje odgovaraju trenutnim okolnostima.

Naše vrijeme pokazuje znakove očite duhovne i moralne posrnulosti zbog gubitka sigurnih i utješnih uporišta vjere. Koliko je samo velika potreba današnjih ljudi da ih se prihvati, sasluša, prosvijetli ljubavlju! I koliko veliku tradiciju imate vi kapucini u iskazivanju blizine ljudima označene malenošću i jednostavnošću, u sudjelovanju u konkretnim problemima, u duhovnom razgovoru i podjeljivanju sakramenta pomirenja! Nemojte prestati biti učitelji molitve, njegovati snažnu duhovnost koja svima prenosi podsjećaj na „stvari odozgor“.

U tome ćete biti uvjerljiviji ako i vaše zajednice i strukture budu izražavale trezvenost i umjerenosti, vidljivi znak onog primata Boga i njegova Duha koji se posvećene osobe trude jasno svjedočiti. U toj perspektivi također transparentno i profesionalno upravljanje gospodarskim resursima slika je prave obitelji koja hodi u suodgovornosti i solidarnosti među svojim članovima i sa siromašnima. Drugi važan aspekt života vaših zajednica je jedinstvo i zajedništvo koji se ostvaruju posvećivanjem velikog prostora slušanju i dijalogu kako bi se ojačalo bratsko razlučivanje.

Povijest vašeg Reda bogata je mnogim hrabrim svjedocima Krista i Evanđelja, od kojih su mnogi proglašeni svetima i blaženima. Njihova svetost potvrđuje plodnost vaše karizme i pokazuje znakove vašeg identiteta: potpuno posvećenje Bogu, sve do mučeništva ako treba, jednostavan život među ljudima, osjetljivost prema siromašnima, duhovno praćenje kao blizina i poniznost koja nam omogućuje sve prihvaćati. U svjetlu ovog vašeg tipičnog načina života, kročite kroz život obnovljenim žarom koji će vas, proročkom slobodom i mudrim razlučivanjem, povesti na hrabre apostolske puteve i misijske granice, uvijek njegujući suradnju s biskupima i drugim sastavnicama crkvene zajednice!

Vaš karizmatski identitet, obogaćen kulturnom raznolikošću vaše redovničke obitelji, vrjedniji je no ikad i privlačna je ponuda mnogim mladim ljudima u cijelome svijetu koji traže autentičnost i bitnost. Neka bratstvo blista kao prepoznatljivo obilježje vašeg posvećenog života, odvraćajući od vas svaki elitistički stav, potičući vas da uvijek tražite susret jednih s drugima i sa svima, pogotovo s mnogima koji su žedni milosrdne ljubavi koju nam samo Krist može pružiti.

Neka vas Gospodin ispuni svojim milostima i u duhu sv. Franje nastavite dalje radosno i sigurno, uvijek u zahvalnoj svjesnosti da pripadate svetom Božjem vjernom narodu i služite mu s poniznošću. Neka vas prati apostolski blagoslov koji od srca podjeljujem vama, kapitulskim ocima, i čitavom vašem Redu. I molim vas, nemojte zaboraviti moliti za mene. Hvala vam!

Ključne riječi:
kapucini Papa