Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo Konferencije franjevačke obitelji o potpunom oprostu

Rim (IKA)

Pismo franjevačkih generalnih ministara o potpunom oprostu, koje su uputili na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2023., u povodu 800. obljetnice uprizorenja jaslica sv. Franje Asiškoga u Grecciu.

Potpuni oprost prigodom osamstote obljetnice Božića u Grecciu svetoga Franje Asiškoga

Draga braćo i sestre,
Gospodin vam dao mir!

Pišemo vam iz Asiza, gdje smo se okupili povodom proslave blagdana našega serafskog Oca, da bismo s vama podijelili veliki dar i povlasticu koju nam udjeljuje Sveti Otac prigodom 800 godina Božića u Grecciu. Sveti Franjo se na tom mjestu htio prisjetiti rođenja Gospodinova da bi krenuvši od jaslica stigao do euharistijskog slavlja, gdje je Isus Krist prisutan u kruhu i vinu.

U okviru obilježavanja ove osamstote obljetnice, dana 17. travnja 2023., uputili smo Svetom Ocu sljedeću molbu: „Poradi promicanja duhovne obnove vjernikâ i rasta milosti, molimo da se od svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2023., do blagdana Prikazanja Gospodina našega Isusa Krista u Hramu, 2. veljače 2024., svi vjernici koji dođu u crkve franjevačkih obitelji diljem svijeta te ostajući u molitvi pred jaslicama postavljenim u crkvama, mogu dobiti potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima. Isto tako, oni koji su bolesni ili ne mogu fizički sudjelovati mogu jednako primiti plod oprosta, prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku odobrenu pobožnost.“

Apostolska pokorničarna prihvatila je našu molbu, dajući i pravo da ju javno objavimo.

Stoga, u svim crkvama koje su povjerene našoj pastoralnoj brizi, od 8. prosinca 2023. do 2. veljače 2024., svim vjernicima će biti moguće dobiti potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima.

Molimo vas da razglasite ovu povlasticu, koja se lijepo uklapa i u poseban odnos svetoga Franje s Crkvom, kada je od Pape zatražio oprost za one koji su posjetili Porcijunkulu. Želimo da u cijeloj franjevačkoj obitelji ta povlastica bude prilika za zajedništvo i duhovnu obnovu svakom bratu i sestri.

Neka Gospodin podupre sve vaše korake i pokaže vam svoje milosrđe!

Vaši generalni ministri i predsjednik

Frances Duncan, OSF
predsjednik IFC–TOR

Tibor Kauser, OFS
generalni ministar

Massimo Fusarelli, OFM
generalni ministar

Roberto Genuin, OFM Cap.
generalni ministar

Carlos Alberto Trovarelli, OFM Conv.
generalni ministar

Amando Trujillo Cano, TOR
generalni ministar