Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalna riječ predsjednika Mađarske biskupske konferencije na susretu Slovenaca, Hrvata i Mađara katolika

Beltinci (IKA)

Zahvalna riječ predsjednika Mađarske biskupske konferencije jurskog (Győr) biskupa Andrása Veresa na kraju mise na susretu Slovenaca, Hrvata i Mađara katolika, održanom 8. listopada 2022. u Beltinicma u Sloveniji.

„Gle kako je dobro i kako je milo,
kao braća zajedno živjeti!“

(Psalam 133, 1)

Vaša Ekselencijo, nadbiskupi i biskupi,
draga braćo svećenici,
drage sestre redovnice,
draga braćo u Kristu!

Kralj David, psalmist, napisao je upravo spomenute riječi kao hodočasnik u svojoj pjesmi. Danas i mi ovdje možemo okusiti stvarnost ovih riječi. Srca su nam puna radosti i zahvalnosti što su Slovenci, Hrvati i Mađari mogli zajedno slaviti i moliti u Beltincima. U svijetu punom ratova, političkih i kulturnih borbi, dobro je da možemo biti ovdje, usred Europe, zajedno u međusobnom poštovanju i ljubavi. U ovoj zbrci danas nas vode riječi apostola Pavla: (Jer) mi koji smo u Krista kršteni, Kristom smo zaodjeveni. Nema Židova ni Grka, nema roba ni slobodnjaka, nema ni muškog ni ženskog (Slovenca, Hrvata ili Mađara): jer svi smo jedno u Kristu Isusu. (usp. Gal 3, 27 – 28).

Zajedničkim krštenjem postali smo ravnopravna braća, bez razlika. Tko to ne razumije, ne razumije kršćanstvo, ne razumije Kristovo evanđelje ljubavi. Svaka podjela je protivna Isusovom učenju. Stoga mi kršćani ne popuštajmo raznim, proturječnim i zlim spletkama i prijevarama, ma tko ih pokušavao. U zajednici Kristovih sljedbenika samo međusobno poštovanje, prihvaćanje i ljubav imaju pravo na postojanje.

Draga braćo i sestre! Moramo ići korak dalje. Kristova je ljubav otvorena i prihvatljiva prema nekršćanima, čak i prema onima koji se prema nama ponašaju neprijateljski. Zato je neshvatljiva nesnošljivost, pa čak i agresivnost prema kršćanima, o čijim pojavama često slušamo u vijestima, a ponekad ih i doživljavamo. Kod nas se to neprijateljstvo možda manifestira samo na verbalnoj razini, ali u nekim ne tako dalekim zemljama to je krvava stvarnost, možda i svakodnevna. Imamo braću i sestre čija je kršćanska vjera postala pitanje života i smrti.

Draga braćo i sestre slavljenici! Nas kršćane povezuje i mnoštvo svetaca koji su junački živjeli Kristovo evanđelje. Na njih gledamo kao na one u kojima se do te mjere očitovala snaga Božje milosti da ih Crkva smatra dostojnima i postavlja za primjer nasljedovanja Krista. I nas, djecu triju naroda okupljenu ovdje, povezuju sveci iz zajedničke povijesti, koje zajedno štujemo. Jedan od tih svetaca je i sv. Ladislav, zaštitnik ove crkve. Mi Mađari za njega kažemo da je bio istinski učvrstitelj kršćanstva, graditelj Crkve u našoj domovini. Sv. Stjepan postavio je temelje, sv. Ladislav je shvatio što je sv. Stjepanu na umu. Sv. Ladislav nije bio samo moćan vladar – zato su ga htjeli postaviti i za njemačkog cara – kao apostolski kralj, on je nastojao učvrstiti Crkvu: sazvao je crkveni sabor, osnivao je crkve i samostane u mnogim mjestima širom domovine.

Iskreno zahvaljujemo biskupu Peteru Štumpfu na ovoj prekrasnoj inicijativi da danas možemo ovdje zajedno slaviti. Po zagovoru naših svetaca neka Bog pomogne djeci ovih triju naroda da ostanu vjerni svojoj vjeri i da kao živi članovi Kristove Crkve grade kraljevstvo Božje. Neka naš zajednički obiteljski i državotvorni rad prati Božji blagoslov!

András Veres
jurski biskup
predsjednik Mađarske biskupske konferencije