Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana je Godišnja sjednice Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu

Zagreb (IKA)

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je u četvrtak, 4. travnja, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća mons. Tome Vukšića, nadbiskupa vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH, godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, izvijestio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Na sjednici su, uz tajnika Vijeća vlč. Tomislava Markića, nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, sudjelovale predsjednice Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine s. Željka Dramac te delegati hrvatske inozemne pastve za Austriju fra Zdravko Lazić, za Njemačku don Ivica Komadina, za Zapadnu Europu fra Ljubomir Šimunović, za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić, za Kanadu vlč. Božidar Tenšek, za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić, za Oceaniju fra Davor Dominović, predstavnik pastoralnih suradnika Željko Galić i predstavnica časnih sestara s. Gordana Davidović. Zapisnik je vodila Marija Žebec, tajnica Ravnateljstva.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća mons. Vukšić pozdravivši nazočne članove, a svoj pozdrav na početku sjednice uputio je i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. Krunoslav Novak. Potom je predsjednik Vukšić izvijestio o godišnjem zasjedanju BK BiH i HBK nedavno održanom u Sarajevu, dok je ravnatelj Markić podnio godišnje izvješće o djelovanju Ravnateljstva. U prvom dijelu izvješća govorio je o aktualnom stanju hrvatske inozemne pastve, istaknuvši kako u 181 hrvatskoj katoličkoj župi, misiji, zajednici i centru diljem svijeta djeluje ukupno 186 hrvatskih svećenika. Najveći broj misija i zajednica djeluje u Njemačkoj (ukupno 95), zatim Kanadi (17), SAD (15), Oceaniji (14), Švicarskoj (12), Austriji i Zapadnoj Europi (po 8), Skandinaviji (6), Sloveniji (3), Južnoj Americi (2) i Južnoj Africi (1). Prisutne vijećnike upoznao je s personalnim potrebama u upražnjenim misijama te predstavio pastoralni kalendar Ravnateljstva za tekuću godinu. U raspravi se razgovaralo o pravnoj kanonskoj regulativi hrvatske inozemne pastve te su razmijenjena mišljenja o nekim otvorenim pastoralnim pitanjima.

U nastavku sjednice područni delegati podnijeli su godišnja izvješća za svoja područja upoznavši jedni druge s pastoralnim izazovima na koje nailaze u povjerenim im područjima. Dogovoreno je kako će se sljedeća sjednica Vijeća održati u Zagrebu 24. travnja 2025. godine.