Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje zbornika „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“ - govor nadbiskupa Đure Hranića

Zagreb (IKA)

Predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je pozdravnu riječ na predstavljanju knjige "Laudato si'! Kako mijenjati stil života?" održanom u ponedjeljak 19. listopada 2020. on line iz zgrade HBK.

Poštovani i dragi oče nadbiskupe – predsjedniče HBK, dragi urednici i izdavači knjige koju predstavljamo, uvaženi i dragi sudionici ovoga predstavljanja! Sve vas od srca pozdravljam i zahvaljujem vam na vašem zanimanju, sudjelovanju i za vašu podršku radu Centra HBK za promicanje SNC!

Papa Franjo je prije 5 godina objavio svoju encikliku o brizi za zajednički dom pod naslovom „Laudatoi si’! Hvaljen budi“. Enciklika je sa svojim promišljanjima i porukama u našoj hrvatskoj društvenoj, ali i u crkvenoj javnosti, ostala pomalo nezapažena. Zahvaljujem upravnom vijeću Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, na čelu s ravnateljem Centra mons. prof. dr. sc. Stjepanom Balobanom, što su o petoj obljetnici njezina izlaženja odlučili organizirati međunarodni znanstveni simpozij te na njemu, uz pomoć eminentnih znanstvenika različitoga profila, proučiti sadržaj i poruke navedene enciklike. Skup je bio planiran za ožujak ove godine i trebao je poslužiti i kao svojevrsni uvod u Tjedan Laudato si’ na razini čitave Katoličke Crkve, kojega je Papa Franjo najavio za 16.-24. svibnja 2020. te poslužiti istodobno i kao priprava u posebnu Godinu obljetnice Laudato si’, koja je započela 24. svibnja ove godine, koja je u tijeku i koja traje do 24. svibnja sljedeće 2021. godine, kada obilježavamo 50. obljetnicu Dana Zemlje.

No, pandemija s kojom smo još uvijek suočeni spriječila je održavanje simpozija 24. ožujka ove godine i prisilila nas na njegovu odgodu za jesen. Približila se jesen, a epidemiološka situacija ne samo da se nije popravila, nego smo svjedoci rastućih brojeva zaraženih osoba. Zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti dolaska te fizičkog sudjelovanja predavača iz inozemstva na znanstvenom skupu morala je biti donesena odluka o njegovu održavanju u obliku webinara. Tako međunarodni simpozij nije bio održan uživo, nego je minulog 23. rujna održan u obliku webinara.

No, pročelnik Ureda HBK za promicanje SNC prof. dr. Stjepan Baloban te tajnica Ureda dr. Dubravka Petrović Štefanac i suradnici nisu pasivno čekali jesen, nego su potaknuli predavače te sudionike okruglog stola na predviđenom međunarodnom simpoziju da dovrše tekstove svojih izlaganja i promišljanja, prikupili su te tekstove i objavili ih tako da smo simpozij, odnosno webinar 23. rujna, dočekali na idealan način: sa zbornikom radova u kojemu su objavljena sva predavanja i prinosi za okrugli stol na znanstvenom skupu održanom na način webinara.

Kao predsjednik Upravnog odbora CSNC radujem se što je tim zbornikom radova istodobno 11. knjigom u nizu obnovljen i veoma dobar i vrijedan niz izdanja CSNC. Radujem se što večeras predstavljamo tu 11. knjigu u nizu „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“, koju su uredili dr. Baloban i dr. Petrović Štefanac. Radujem se jer smo, nažalost, u međuvremenu između 10. knjige i ove 11. knjige u nizu imali pauzu od 8 godina. Pauza je bila plod činjenice da je CSNC nažalost više godina bio bez svoga pročelnika. Koristim zato prigodu da izrazim radost i da na osobit način zahvalim prof. dr. Stjepanu Balobanu što se vratio u Centar i obnovio njegov rad. Zahvaljujem i dr. Dubravki Petrović Štefanac što je bila strpljiva u očekivanju pročelnika i što je njegovim imenovanjem zdušno prionula uz obaveze i poslove koji su plod obnove rada Centra.

Dragi Urednici od srca vam zahvaljujem za vaš entuzijazam i za vaš trud, te što ste nam pokazali da se mogu ostvarivati i ideali: da već na simpoziju u ruke dobijemo zbornik radova s tog istog simpozija. Hvala vam na vašem trudu. Zahvaljujem i svim predavačima te sudionicima Okruglog stola koji su dovršili svoje radove i prije međunarodnog simpozija te vam ih predali za tisak.

Hvala i vjernom suizdavaču niza CSNC Izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost te Hrvatskom institutu za liturgijski pastoral, suradnicima u grafičkoj obradi, lektorici, korektoricama i svim ostalim suradnicima i suradnicama na izdanju.

Od srca pozdravljam sve vas sudionike ovoga predstavljanja i radujem se vašem zanimanju za SNC. On postaje sve aktualniji. U međuvremenu smo nedavno dobili i novu encikliku Pape Franje „Tutti fratelli – Svi smo braća!“, a indirektno i nove zadaće za naš CSNC.

Na osobit način u ime svih nas pozdravljam s nama povezanoga mons. Želimira Puljića, zadarskoga nadbiskupa i predsjednika HBK.

Vjerujem da će i ova publikacija s tekstovima naših predavača i sudionika okrugloga stola pridonijeti popularizaciji sadržaja enciklike Laudato si’, našem rastu u svijesti o teocentričnosti antropocentrične stvorene stvarnosti, našoj zajedničkoj odgovornosti jednih za druge te za prekrasan vrt koji nam je darovan kao ugodno mjesto našega skladnog suživota i stvaralaštva.

Svima vam želim ugodnu večer i rast u odgovornom upravljanju Božjim darom i zajedničkim domom stvorene stvarnosti u koju smo uronjeni i kojoj pripadamo. Hvala!