Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Upravnog odbora Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS) 

Zagreb (IKA)

Upravni odbor Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja predstavio je u četvrtak 25. kolovoza svoje djelovanje fra Tomislavu Glavniku, ravnatelju Hrvatskog Caritasa najavivši stručni skup bračnih i obiteljskih savjetovatelja koji će se održati u Varaždinu od 29. rujna do 2. listopada 2022. pod naslovom "Humor i otpornost kao podrška mentalnom zdravlju".

Predstavnici Upravnog odbora predvođeni predsjednikom dr. Josipom Bošnjakovićem prisjetili su se uspješna suradničkog odnosa Caritasa i HRD BiOS  u edukativnom smislu osposobljavanja savjetovatelja koji djeluju pri nad/biskupijskim savjetovalištima među kojima neka i unutar sustava Caritasa.

Primjećuje se da je u posljednjim godinama u porastu potražnja za uslugama koje pružaju Obiteljska savjetovališta pri nad/biskupijama, no da je velik izazov iznalaženje kvalitetna kadra, psihoterapeuta ili savjetovatelja.

Zajednički je zaključak da je, prvenstveno glede edukacije novih savjetovatelja,  potrebno intenzivirati suradnju, koja će jednim dijelom biti ostvarena preko novouspostavljenoga propedeutskog programa pri Katoličkomu bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

“Hrvatski Caritas, kao krovna pastoralno-humanitarna ustanova Hrvatske biskupske konferencije, ostaje i nadalje otvoren projektima koji za cilj imaju potrebe običnog čovjeka, koji si psihosocijalnu pomoć može osigurati isključivo kroz ustanove Katoličke crkve. Osobito je važno da savjetovališta budu mjesto sigurnosti, povjerenja i, u konačnici, podrške onima koji se nađu u izazovnim obiteljskim ili drugim nepovoljnim situacijama. Svi koji pomažu obiteljskim i drugim savjetovalištima u krilu Crkve mogu računati s Hrvatskim Caritasom. Na takav način Crkva ostvaruje svoje temeljno poslanje: biti blizu čovjeku koji trpi”, istaknuo je fra Tomislav Glavnik.

Susretu su nazočili mr. Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa, dr. Josip Bošnjaković, predsjednik HRD BiOS-a, Vedrana Blašković (Rijeka), potpredsjednica Vjerničkog društva i Udruge HRD BiOS i ujedno članica Upravnog odbora, Denis Blašković (Rijeka), član HRD BiOS-a, Martina Šimunić (Zadar), članica Upravnog odbora HRD BiOS-a i don Ivan Nikolić (Rijeka), duhovnik HRD BiOS-a.