Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Završen pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike

Zagreb (IKA)

Deseti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike s temom „Svećenik pred izazovima antropološke preobrazbe / Vjera – kultura – komunikacija“, u organizaciji Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kler i Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, zaključen je u srijedu 1. ožujka u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu završnom raspravom.

U završnoj raspravi sudjelovali su prisutni svećenici. Zaključke s kolokvija pripremio je i predstavio predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin. „Iznova smo ovim Kolokvijem otvorili vrata onima, koji su, riječima nadbiskupa Hranića, često iza ugla našega djelovanja, a mogu nam biti od velike pomoći u svojoj stručnosti i otvorenosti. To su vjernici laici. Oni su nam govorili. Njih smo slušali. Bili smo zajedno. Bilo je to neizrečeno sinodalno zborovanje, koje je svoju konkretnu formu imalo i u radionici mladoga kolege don Ante Bitunjca. Sinoda, prema riječima pape Franje, nije samo jedinstvena metodologija Crkve, ona je unutarnji hod zajednice vjernika. Neka nam to bude ohrabrenje za naše buduće djelovanje“, rekao je mons. Pažin.

„Niti ovaj Kolokvij, a niti sav naš pastoralni rad, kako će reći kolega Bošnjaković, ne će uvijek donijeti trenutni plod. Ali, prema njegovim riječima, ‘pronalaziti u sebi više od onoga što možemo naći’ tjera nas na stalni nemir, koji nas vodi do onoga mjesta, za koje će Augustin reći da stanuje Onaj, Bog, koji je dublje u meni i od mene samoga. Taj Krist je moja snaga i, riječima kolege Vulića, snaga Crkve“, poručio je, između ostaloga, mons. Pažin.

Na kraju se prisutnima obratio predsjednik Vijeća za kler Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Istaknuvši da nije sudjelovao u organizaciji, usporedio je kolokvij s biblijskom slikom stola. „Doživio sam ovaj kolokvij kao bogati stol, kao gozbu koju Gospodin priređuje“, rekao je. „Dolazim iz prakse, donedavno sam bio župnik, i vidim da se kolokvij itekako može primijeniti te da je vrlo praktičan. On je izvrsna hrana koja je za nas pripravljena kako bismo ju mogli konzumirati i kako bismo to primijenili u naš život“, rekao je te zahvalio onima koji su se, unatoč vremenskim nepogodama, odazvali te onima koji su organizirali kolokvij. Susret je zaključen molitvom.