Budi dio naše mreže
Izbornik

Iustitia et pax

Poruka Europske konferencije komisijâ Pravda i mir "Istina i pravda - stupovi poslijeratne pravde"

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, Europska konferencija komisijâ za pravdu i mir (Iustitia et pax Europe), čija je članica i Komisija Hrvatske biskupske konferencije »Iustitia et pax«, objavila je nekoliko razmišljanja o poslijeratnoj pravdi (ius post bellum) u svjetlu sukoba u Ukrajini. Želeći upoznati hrvatsku javnost s tim složenim pitanjem, a u svjetlu sličnih pitanja koja su se i u našem društvu pojavila nakon Domovinskog rata i još su danas prisutna, prijevod teksta donosimo u cijelosti.

Nadbiskup Hranić: Crkva se zalaže za neradnu nedjelju

Predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na konferenciji za novinare 19. listopada po završetku 65. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije osvrnuo se na najavu uvođenja neradne nedjelje u hrvatsko zakonodavstvo, poručivši da se Crkva i biskupi zalažu za neradnu nedjelju.

Predstavljena Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“ Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini predstavljena je na konferenciji za medije u srijedu 20. travnja 2022. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Komisija "Iustitia et pax" o Odluci Ustavnoga suda u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

U hrvatskoj se tradiciji i u kulturi shvaćenoj u najširem smislu obitelj poima kao zajednica majke, oca i njihove djece, i takav pogled nipošto ne treba mijenjati niti ga označavati nazadnim, neciviliziranim, zastarjelim. On je dio hrvatskoga i općeljudskoga identiteta, ističe se u poruci Komisije Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" objavljenoj 04. ožujka, a povodom Odluke Ustavnoga suda o ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.

AUDIO Poruka Komisije HBK "Iustitia et pax" za predsjedničke izbore 2019.

Kao vjernici i građani podupiremo programe onih predsjedničkih kandidata koji promiču kulturu života, zauzimaju se za dostojanstvo žene i majke, djece i starijih osoba, štite obitelj utemeljenu na braku kao zajednici muškarca i žene, dosljedno poštuju vjersku slobodu, pravo na slobodan izbor vjerskog odgoja i na priziv savjesti u uvjetima što ih propisuje pozitivni zakon koji otvoreno niječe moralnu normu i suprotstavlja se zahtjevima moralnoga zakona koji štiti ljudski život od začeća do prirodne smrti, ističe se u poruci Komisije HBK-a "Iustitia et pax" povodom predstojećih predsjedničkih izbora objavljenoj 16. prosinca.

1 2 3 11