Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani svetoga Ante i proslava svetkovine sv. Antuna Padovanskog u Šibeniku

31.05.2019. - 14.06.2019.

Stoljetna tradicija štovanja sv. Ante Padovanskoga nastavlja se i ove godine u Šibeniku pri drevnom samostanu sv. Frane. Ova najstarija franjevačka prisutnost u gradu Šibeniku oblikovala je kroz stoljeća razna liturgijska slavlja kao i brojne pučke pobožnosti među kojima se osobito ističe štovanje sv. Ante Padovanskoga koji je suzaštitnik poznate šibenske crkve sv. Frane. Tisuće vjernika grada Šibenika i okolice i ove godine će godine hodočastiti svome omiljenom svecu. Za ovu prigodu fratri samostana sv. Frane u Šibeniku su pripremili bogat program sastavljen iz dva dijela: Dani sv. Ante – duhovno kulturna manifestacija koja pripravlja vjernike za blagdan i Blagdan sv. Ante s bogatim liturgijskim slavljem.

Dani svetoga Ante 2019. započinju 31. svibnja. Misu u 19 sati predvodi fra Ivan Bradarić. Crkva sv. Frane u Šibeniku je posvećena 31. svibnja 1423. pa se ove godine slavi 595. godina od posvete. Glavni zaštitnik je sv. Frane a suzaštitnik sv. Ante.

I ove će godine vjernici iz Šibenika i okolice hodočastiti u veličanstvenu baziliku sv. Ante u Padovi te će obići i druga značajna mjesta u blizini Padove vezana uz život sv. Ante. Hodočašće je na programu u subotu, 1. lipnja.

U ponedjeljak, 3. lipnja u 19.30 sati u crkvi sv. Frane bit će prikazan film o sv. Anti.

U utorak, 4. lipnja je 12. utorak pred svečev blagdan. Misu u 19 sati predslavi p. Arek Krasicki.

U nedjelju 9. lipnja u HNK Šibenik održat će se mjuzikl o sv. Anti: „Svetac svega svijeta“. Ulaznice se mogu nabaviti u samostanu sv. Frane.

U ponedjeljak, 10. lipnja nakon večernje mise održat će se tribina: „Kako je molio Svetac“.

U utorak, 11. lipnja, 13. utorak pred Svečev blagdan u 19 sati misu predslavi fra Ivan Bradarić.

U srijeda, 12. lipnja na uočnicu blagdana nakon večernje svete mise bit će upriličen Obred preminuća sv. Ante. To je zapravo kratko bdjenje kojim se prisjećamo smrti ovog poznatog Portugalca koji je umro u Italiji u mjestu Arcella u blizini Padove. Njegove posljednje riječi bile su: „Vidim moga Gospodina“. Tako, ovaj događaj vjernici promatraju kao slavni prelazak u slavu omiljenoga sveca.

Na samu svetkovinu mise prije podne su u 7, 8, 9, 10.30 i 12 sati. Na popodnevnoj misi u 17 sati bit će blagoslov djece. Svečanu misu u 19 sati predvodi mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Na misi pjevaju Pivači sv. Jakova.
Hodočasnicima će biti na raspolaganju brojni svećenici za sakrament ispovijedi.

U petak, 14. lipnja održat će se misa zahvalnica. Nakon duge pripreme i svečano proslavljenoga blagdana sv. Ante, vjernici će se još jednom okupiti u crkvi sv. Frane. Bit će to dan nakon blagdana, u petak 14. lipnja u 19 sati, da bi Bogu zahvalili za sve milosti i dobročinstva koja su primili po zagovoru sv. Ante. Svetu misu predslavi fra Augustin Kordić. nakon svete mise bit će svečano ispraćen relikvijar s autentičnim moćima Sveca. Relikvijar se čuva u arhivu samostana sv. Frane a ponovno će biti izložen u ožujku 2020.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu