Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Stjepana u Pustijerni

03.08.2020. 20:00
Dubrovnik

Dubrovnik, (IKA) – Blagdan sv. Stjepana slavit će se ove godine misnim slavljem u ponedjeljak, 3. kolovoza u 20 sati u crkvi Sv. Stjepana u Pustijerni u Dubrovniku.

Crkva Sv. Stjepana u Pustijerni je jedna od najstarijih crkava u Gradu od koje su danas ostali samo zidovi i koja je od obnove 2017. godine povremeno u uporabi za razna kulturna i druga događanja.

Ova crkva je važan spomenik u Dubrovniku i zbog toga jer su u njoj nekada bile pohranjene relikvije svetaca, a uz nju se veže legenda da se tu svećeniku Stojku 972. godine ukazao sv. Vlaho, nakon čega je svetac uzet za zaštitnika Dubrovnika. To je romanička crkva, a posljednja istraživanja pokazuju da je bila izgrađena vjerojatno krajem 8. stoljeća te da je bila iste širine kao današnja. Utvrđeno je i da je apsida imala pravokutni oblik te da je to bila vjerojatno jednobrodna crkvica bez kupole. Naknadno je proširena, a nakon Velike trešnje 1667. godine bila je teško oštećena te se više nije obnavljala. Društvo prijatelja dubrovačke starine konzerviralo ju je te, iz statičkih razloga, djelomično rekonstruiralo ostatke zidova crkve, a na pod je vraćeno kameno popločenje. Napravljena su i obimna arheološka istraživanja.

Nakon obnove koja je započela 2010. godine, a završena 2017. godine, na podu je ostavljen tlocrt tako da posjetitelji mogu zamisliti kakva je to bila crkva.

Uz crkvu se veže legenda o kraljici Margariti i kralju Stjepanu, a bizantski car Porfirogenet u 10. stoljeću također spominje crkvu Sv. Stjepana.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu