Budi dio naše mreže
Izbornik

10. obljetnica osnutka udruge “Žumberački Uskok“

Zagreb (IKA)

U nedjelju 15. prosinca, kada se u Grkokatoličkoj Crkvi slavi prva predbožićna Nedjelja Svetih Praotaca, u Grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu proslavljena je 10. obljetnica osnutka udruge “Žumberački Uskok“.

Proslava je započela na nedjeljnoj liturgiji u konkatedralnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, koju je predslužio mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, uz susluženje zagrebačkog župnika i eparhijskog ekonoma o. Danijela Hranilovića, profesora dr. o. Tarasa Barščevskog, sjemenišnog rektora dr. o. Roberta Rapljenovića, ravnatelja Caritasa o. Ivana Radeljaka i đakona Livija Marijana, eparhijskog kancelara.

Na Liturgiji se posebno molilo za pokojne uskoke, a pjevao je mješoviti zbor Ćirilo-Metodova kora pod ravnanjem Darjane Blaće-Šojat.

Na liturgiji su u uskočkim nošnjama sudjelovali članovi Žumberačkih Uskoka, na čelu s predsjednikom Milanom Radićem, a kao gosti bili su i predstavnici udruge Senjski i Kliški uskoci, Pjevačkog društva “Javor“, Matice hrvatske – Ogranak Jastrebarsko, Družbe braće hrvatskog zmaja i Žumberačkih vila te mnogobrojni vjernici zagrebačke župe.

Mons. Stipić u propovijedi je, govoreći o Nedjelji Praotaca, kazao: “Crkva nas na ovu Nedjelju Svetih Praotaca priprema za radosni blagdan Rođenja Kristova. Sveti Praoci među kojima su Abraham, Mojsije i ostali proroci tragali su za istinitim Bogom. On im se je objavljivao i poučavao ih o svojim spasiteljskim naumima. Međutim, premda su oni bili pravednici, nisu mogli ući u Carstvo nebesko, već je Krist taj koji je donio puninu radosti i spasenja. Zato smo mi povlaštena pokoljenja je smo rođeni u vremenu kad se Bog u potpunosti objavio i ispunio naum našega spasenja.

Adventsko i božićno slavlje danas doživljava veliku komercijalizaciju. Ali mi, kršćani, koji znamo bît i dubinu otajstva rođenja Kristova, pristupamo ovom radosnom blagdanu tako što se pripremamo prije svega duhovno, kroz ispovijed i pričest te istinsko življenje Evanđelja“. Osvrnuvši se na proslavu 10. obljetnice Udruge “Žumberački Uskok“, mons. Stipić rekao je kako se raduje njihovom djelovanju i naglasio da “slavni žumberački Uskoci ne bi bili u stanju izdržati strahote ratovanja, glad, progonstvo i ostale nevolje da nisu kao okosnicu svoga života imali istinsku vjeru u Boga.“

Na svršetku Liturgije Udruzi je čestitao i zagrebački župnik o. Danijel Hranilović, naglasivši kako rado sudjeluju na liturgijskim slavljima u svojim lijepim nošnjama.

Poslije liturgije održana je u velikoj dvorani Grkokatoličkog sjemeništa skupština društva “Žumberački Uskok“ na kojoj je sudjelovao i umirovljeni vladika Nikola Kekić, koji je održao kratko predavanje o povijesti Eparhije i Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu. Na skupštini su govorili Milan Radić, predsjednik Udruge, i Željko Hranilović, tajnik Udruge. Posebno dirljivu besjedu uputio je Nino Škrabe, član Matice hrvatske – Ogranak Jastrebarsko, ugledni književnik, spisatelj i dramaturg. Stihove pjesama s žumberačkom tematikom recitirao je Milan Delivuk, a sjednicu je uzveličalo Gradsko pjevačko društvo “Javor“ iz Jastrebarskog, izvedbom spleta domoljubnih i duhovnih skladbi. Nakon skupštine uslijedio je zajednički domjenak.