Budi dio naše mreže
Izbornik

120. obljetnica Župe sv. Pavla u Clevelandu

Cleveland (IKA)

Vjernici Župe sv. Pavla u Clevelandu proslavili su u nedjelju 9. listopada 120. obljetnicu crkve i Župe sv. Pavla, a župnik Zvonko Blaško zahvalio je Bogu za 40 godina svećeništva, od kojih je polovinu proveo u toj župnoj zajednici.

Na početku misnog slavlja sve je pozdravio župnik Blaško, a predvoditelju i gostu iz domovine kotorskom biskupu Ivanu Štironji uputio je posebnu dobrodošlicu i zahvalio mu što je prihvatio poziv i došao osnažiti u vjeri zajednicu sv. Pavla u Clevelandu. Predstavnici župne zajednice predali su župniku buket cvijeća i posebni papinski blagoslov u povodu 40. obljetnice svećeništva.

Biskup Štironja je u propovijedi, među ostalim, podsjetio na važnost obilježavanja obljetnica koje su prigoda za zahvalnost za sve proteklo kao i prigoda za molitve Bogu za daljnji blagoslov. Biskup je naglasio da se u dvostruko zahvalno slavlje Župe sv. Pavla vrlo lijepo uklapa evanđeoski tekst (Lk 17,11-19) o ozdravljenju desetorice gubavaca, koji su susreli Isusa i zamolili ga da im se smiluje te dodao da je crkva ponajprije mjesto susreta s Isusom, mjesto čudesna zahvata u srca ljudi, kao i mjesto zahvale za primljena dobročinstva i milosti. Potom je naglasio da zadivljuje činjenica da gubavci priznaju svoju grješnost jer je priznanje grijeha uvjet susreta s Bogom, uvjet obraćenja i novoga života. Drugo što posebno zadivljuje, jest čvrsta vjera gubavaca da im Isus može i želi pomoći, naglasio biskup Štironja. Ova prispodoba i primjer desetorice gubavaca posebno nas potiče da zapamtimo i naučimo da nikada ne smijemo izgubiti nadu jer u svakom životnom tunelu postoji izlaz, u svakoj zemaljskoj tami postoji zraka svjetlosti, ustvrdio je biskup Štironja te dodao: „Svi smo potrebni obraćenja, novoga početka i novoga života. Evo nam prigode. Sto dvadeset godina u dvadeset stoljetnoj povijesti Crkve i nije puno. No, ako promatramo dužinu čovjekova života, onda je to jako puno. Četrdeset godina za povijest nije puno, ali ako uzmemo da je to skoro čitavi radni vijek zdrava čovjeka, onda je to jako puno. Sv. Pavao kaže: Vrijeme je kratko…, prolazi obličje ovoga svijeta… (1 Kor 7,31). Zato nam valja ozbiljno i odgovorno živjeti svoju svakodnevnicu. Neka naša životna borba i boj za više i vječne ciljeve bude uvijek s Bogom jer samo takve životne borbe uz Božju pomoć sigurne su i pobjedonosne“.

Na kraju propovijedi biskup Štironja je uputio čestitke Župi i župniku sljedećim riječima: „Dragi župniče don Zvonko! U ime generacija vjeroučenika, u ime povorke vjernika kojima ste služili, u ime svih onih kojima ste sakramente vjere podijelili, obitelji blagoslovili; u ime svih onih koje ste u vječnost ispratili, koje ste svojom riječju i djelima osnažili i ohrabrili; u ime duhovnih zvanja, svećeničkih i redovničkih, koje ste pratili i primjerom upućivali na Isusa, najiskrenije zahvaljujemo. Neka Vam dragi Bog bude nagrada i neka Vam podari dobro zdravlje te plodonosan nastavak dušobrižničke službe. Na putu daljnjega života neka vas krijepi snaga Uskrsloga; neka Vas zagovara nebeska Majka Bogorodica, sv. Pavao, svi sveci i blaženici osobito hrvatskoga naroda. Poštovani i dragi župljani. I vama želim blagoslovljen i siguran nastavak plovidbe na Pavlovoj lađi. Sv. Pavao tako bliz apostol Krista Gospodina neka vam bude zagovornik i primjer sreće koju u punini može dati samo Isus. Neka vas prati zagovor Marije Majke Crkve, a zagovornici neka vam budu svi sveci i blaženici a osobito mučenici hrvatskog naroda sv. Marko Križevčanin, sv. Nikola Tavelić, bl. Miroslav Bulešić i bl. Alojzije Stepinac, simbol jedinstva Crkve Katoličke i simbol ljubavi prema Bogu i svomu narodu“.

Na kraju mise, župnik Blaško zahvalio je župnom zboru sv. Pavla, koji je predvodio liturgijsko pjevanje, svim suradnicima koji su pomogli u organizaciji duhovne priprave i same svečanosti, a posebno vrijednim domaćinima i domaćicama koji su priredili osvježenje za sve nazočne koji su pristigli na duhovnu obnovu. Posebne riječi zahvale uputio je biskupu Štironji, posebnoj izaslanici ministarstva vanjskih poslova Lani Romano, veleposlaniku Pjeru Šimunoviću. Potom je sve nazočne pozvao u Hrvatski dom bl. Alojzija Stepinca gdje je nastavljeno slavlje uz prigodni program u kojemu je nastupilo nekoliko folklornih skupina: Cleveland Jr. i Zagreb Jr. Tamburica, župni zbor sv. Pavla, djeca Hrvatske škole Kardinal Stepinac. Nazočnima su se obratili biskup Štironja, hrvatski veleposlanik Šimunović, Lana Romano, predstavnici župnih društava te župnik Blaško koji je podsjetio na neka događanja u Župi tijekom posljednjih godina, župljanima čestitao i zahvalio na pomoći u organiziranju svečanosti. Svima nazočnima zahvalio je na dolasku i sudjelovanju u tomu svečanom obilježavanju 120. obljetnice od uspostave župe i izgradnje crkve Sv. Pavla u Clevelandu.