Budi dio naše mreže
Izbornik

13. biskupijsko hodočašće Bjelovarsko-križevačke biskupije Majci Božjoj Bistričkoj

Bjelovar/Marija Bistrica (IKA)

Vjernici Bjelovarsko-križevačke biskupije su u subotu, 11. svibnja trinaesti put organizirano hodočastili u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Mnoštvo vjernika, koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, počelo je hodočašće pobožnošću križnoga puta na Kalvariji. Molitvu križnog puta predmolili su vjernici Župe Presvetog Trojstva iz Rovišća zajedno sa upnikom vlč. Mijom Posavcem. Nakon pobožnosti svi vjernici su, predvođeni biskupom Huzjakom, u svečanoj hodočasničkoj procesiji, ušli u bistričku Baziliku i uz pjevanje hrvatskih marijanskih pjesama, zavjetno ophodili oko glavnog oltara.

Vjernici su imali priliku za slavlje sakramenta pomirenja, za osobnu molitvu te za pripremu za slavlje mise na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca.

Misno slavlje predvodio je biskup Huzjak u koncelebraciji s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem te svećenicima Bjelovarsko-križevačke biskupije. Ulaznu procesiju uljepšali su i vjernici u narodnim nošnjama, vatrogasci koji su nosili kip Majke Božje Bistričke te orkestar limene glazbe, dok je liturgijsko pjevanje predvodio zbor katedralne župe sv. Terezije Avilske iz Bjelovara pod ravnanjem mo. Ivane Matkov, a kojemu su se priključili pjevači drugih župnih zborova iz cijele biskupije.

U homiliji biskup Huzjak rekao je kako je Krist svojim uskrsnućem pobijedio i zlo i smrt te svim ljudima podario život u punini. Doista mi znamo da Bog želi naše spasenje, da on želi ohrabriti, osokoliti i oživjeti svoj narod. Iz toga Božjega dara proizlazi i sve dobro koje imamo, pravda i pravednost, mir, i zajedništvo, povezanost i povjerenje, protumačio je.

Biskup Huzjak napomenuo je kako „gledajući Krista, njegov život, njegovu muku i smrt, mi sebe i svoj život vidimo u svjetlu onoga što se Kristu dogodilo i što je on proživljavao upravo jer je on sve to proživio radi nas i našega spasenja.“ Zato želimo u njegovoj muci prepoznati i naše muke i slabosti, u njegovoj tjeskobi gledamo i naše tjeskobe i strahove znajući da se jedino po njemu možemo spasiti, pojasnio je.

Okupljenim vjernicima biskup je rekao kako je „naša vjera uvijek na ispitivanju. Često puta reagiramo i živimo kao da za Krista nismo nikada čuli, kao da ga nismo susreli. Zato je biskupijsko hodočašće potvrda i ispitivanje naše vjere kada treba prepoznati ono što je višak, što to treba ostaviti iza sebe u našim životima, te prionuti za ono što nas snaži i hrabri na životnom putu u hodu prema uskrsnuću.“

Marija, koja je uzor nehinjene ljubavi, jest naša zagovornica i majka. Mi s toliko ljubavlju i pažnjom hrlimo k njoj jer znamo da ćemo od nje naučiti ono najizvrsnije i najkorisnije za nas, za naše obitelji, za našu Crkvu i za naš hrvatski narod, poručio je biskup Huzjak.

Poslijepodne vjernici su se okupili u bistričkoj Bazilici u kojoj je održano euharistijsko klanjanje koje je animirao vlč. Franjo Faltak, župnik Župe sv. Ane u Bjelovaru zajedno s generalnim vikarom mons. Vladom Bogdanom te đakonima.

Po završetku klanjanja biskup Huzjak je zaključio biskupijsko hodočašće riječju zahvale i pozdrava, nakon čega su se vjernici pjesmom i molitvom oprostili od svetišta.