Budi dio naše mreže
Izbornik

150. obljetnica izgradnje crkve sv. Silvestra u Labinu

Labin (IKA)

U Župi svetog Stjepana Prgomet-Labin u nedjelju 18. listopada svečanom misom koju je predslavio šibenski biskup Tomislav Rogić proslavljena je 150. obljetnica izgradnje crkve svetog Silvestra u Labinu.

Koncelebrirao je i župnik fra Ante Vukušić. Crkva sv. Silvestra pape u Labinu izgrađena je, kako stoji uklesano iznad vrata, 1870. namjesto starije koja je izgorjela u požaru.

„Naši pređi, ljudi od kojih potječemo, čiji smo nastavak u vremenu i Božjem daru života, gradili su ovu crkvu. Htjeli su jasni znak Božje prisutnosti u svom mjestu, među svojim kućama. Za njih je, a vjerujem i za nas, ovo mjesto susreta s Bogom. Crkva – Hram – uvijek je mjesto susreta s Bogom! Božje prebivalište – sveto mjesto! Mi danas nekako gubimo osjećaj za sveto, za Božje. Sve se lako profanizira, posvjetovnjači. A sveto je ono što je Božje, što je odvojeno za Boga. Tako i ova crkva, tako vrijeme molitve ili čitanja Svetog pisma odvojeni su za susret s Bogom živim da bude prisutan u našem životu“, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Nakon mise uslijedio je blagoslov s Presvetim. Župnik fra Ante Vukušić zahvalio je svima koji su doprinijeli proslavi. Prisutne je upoznao s poviješću crkve svetog Silvestra kroz zapise nađene u arhivu Šibenske biskupije.