Budi dio naše mreže
Izbornik

159 čitača Porečkog dekanata primilo službu služitelja Božje riječi

Poreč (IKA)

Nakon održanih susreta u prosincu 2019. i siječnju 2020. godine, službu služitelja Božje riječi čitačima Porečkog dekanata povjerio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, u subotu 25. siječnja, dan u oči Nedjelje Božje riječi, u katedrali u Poreču za vrijeme svečanog večernjeg misnog slavlja.

Apostolskim pismom u obliku motu proprija „Aperuit illis“ papa Franjo je, na blagdan sv. Jeronima 30. rujna 2019. godine odredio obilježavanje Nedjelje Božje riječi svake treće nedjelje kroz godinu. Papa Franjo želi da jedna nedjelja bude u cijelosti posvećena Božjoj riječi, kako bi se shvatilo neiscrpno bogatstvo sadržano u tom stalnom dijalogu između Gospodina i njegova naroda, citirao je između ostalog porečki dekan preč. Milan Zgrablić u uvodnom obraćanju.

Na početku homilije mons. Kutleša spomenuo je da se toga dana slavi i blagdan Obraćenja sv. Pavla apostola čime ujedno završava Ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Biskup je u homiliji istaknuo da su čitači pozvani primjerom života pokazati kakav vjernik treba biti. Razlamajući Riječ evanđelja, pojasnio je da Isus svojim dolaskom poziva na obraćenje. On apostole, pa stoga i cijeli narod Božji poziva da slijede njegov primjer, tako on podučava. On ne poziva na izučavanje nauka već na nasljedovanje njegova primjera. Sukladno tome to je poziv na dosljednost i onima koji njegovu riječ prenose drugima, potrebno je ono što se prenosi i živjeti. Njegov nas primjer poziva na strpljivost, pronicljivost i ustrajnost, u svim službama kojima svojim djelovanjem privodimo ljude Bogu, naglasio je mons. Kutleša. Nadalje, istaknuo je biskup, „Isus nam svojim djelovanjem, obraćajući se svima, ne gledajući tko je tko, poručuje da su svi pozvani slijediti ga, i grešnici i pravednici, jer svi trebaju riječ Božju i milosrđe Božje“. Obraćajući se čitačima posebno je istaknuo da služba ovisi o onome tko je obnaša. Ako su oni koji je vrše svjesni odgovornosti službe i cijene je onda će je i drugi cijeniti, zaključio je biskup.

Nakon homilije prozvani su svi koji su imali primiti službu služitelja Božje riječi da se okupe oko prezbiterija, potom im je biskup svakome ponaosob u ruke predao Novi zavjet uz riječi „Primi Evanđelje Isusa Krista Sina Božjega!“, a nakon mise su preuzeli pismeni dokaz, potvrdu o primljenoj službi.

Tom su prigodom dvadesetorici vjernika uručene i plakete pristupanja Prijateljima Božje riječi u župi Uznesenja Marijina iz Poreča. U toj se župi već niz godina izvjesni broj vjernika okuplja svakoga tjedna i čita riječi Božje, liturgijske tekstove nadolazeće nedjelje, referirajući se upravo na lectio divina; nastoji se slušati i temeljito proučavati riječ Božja, uz nju se moli i po njoj se nadahnjuje i crpi snagu za svakodnevni kršćanski život, pojasnio je preč. Zgrablić koji je ujedno porečki župnik.