Budi dio naše mreže
Izbornik

177. rođendan don Boscovog Oratorija u znaku stoljeća riječkog Oratorija

Rijeka (IKA)

Vječno mladi don Boscov Oratorij u subotu 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije slavi svoj 177. rođendan. Ovaj "starac" mladenačkog duha po cijelome svijetu još uvijek okuplja mlade baš kao i u prve dane u Torinu kada ga je osnovao sveti don Bosco. U Rijeci će proslava biti u znaku 100. obljetnice od osnutka Oratorija u tome gradu.

Salezijanske kronike svjedoče kako je 6. prosinca 1918. godine riječki Oratorij svečano otvoren. Već od početka djelovanja u Oratoriju u Rijeci okupljalo se više od dvije stotine dječaka i mladića iz cijeloga grada, a najviše nedjeljom i blagdanima kada su sudjelovali na jutarnjim misama, a nakon mise dobivali doručak. U ratu i neposredno nakon rata vladala je nestašica živežnih namirnica, pa je doručak, makar i skroman, bio dobrodošao. Kronika bilježi i da je 9. lipnja 1918. godine organiziran prvi izlet u Jelenje. Na tom tragu riječki salezijanci organizirali su prošle godine mladima izlet u Jelenje ususret proslavi stoljeća prisutnosti salezijanaca u Rijeci.

Prema riječima voditelja Oratorija u Rijeci don Danijela Dragičevića, od prvih dana Oratorij u gradu na Rječini privlačio je veliki broj djece i mladih. I danas je to mjesta okupljanja mladih kojima se nude različiti sadržaji.

Riječ je o prostoru koji je otvoren svakodnevno od 17 do 22 sata. Osim igrališta, uređena je dvorana u kojoj se mladi mogu opustiti uz društvene igre, popiti šalicu čaja ili kave, pročitati neku dobru knjigu, provesti društvo u razgovoru s drugima. Osim toga, Dragičević posebno ističe skupine mladih koji u Oratoriju na tjednoj bazi imaju svoje formacije u pravcu duhovne, pastoralne ili intelektualne dimenzije. Oni u tom svom formiranju stvaraju nove ideje pastorala gdje mogu služiti. Tako se u riječkom Oratoriju okupljaju tri skupine mladih salezijanskih animatora koji organiziraju različita događanja. Subotom se organizira program za djecu od 3. do 8. razreda. Za vrijeme zimskih praznika organiziraju Zimski oratorij koji okuplja stotinjak djece, kao i Ljetni oratorij tijekom kojega se okupi više stotina djece osnovnoškolske dobi. Mladi salezijanski animatori i volonteri vode i organiziraju kampove, različite proslave, besplatne instrukcije za osnovnoškolce, Školu nogometa, tri benda koja animiraju misna slavlja itd. Bez animatora i volontera Oratorij ne bi bio ovo što danas jest, rekao je Dragičević izrazivši zahvalnost svima koji svoje vrijeme daruju za potrebe djece i mladih.

Velika rođendanska fešta u riječkom Oratoriju bit će u subotu 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. “To je dan kada salezijanci po cijelome svijetu zajedno s mladima stanu na dvorišta, uhvate se za ruke i izmole zajednički jednu Zdravo Mariju. Na taj način prisjećamo se Zdravo Marije kojom je don Bosco prije 177 godina započeo svoj Oratorij”, pojasnio je Dragičević. Program počinje u 16 sati za osnovnoškolce. U 18.30 sati je misno slavlje na koje salezijanci pozivaju djecu i njihove obitelji, a ujedno tom misom započinje program za srednjoškolce, studente i radničku mladež, najavio je Dragičević. Nakon mise održat će se “Pub kviz” na kojemu mogu sudjelovati ekipe od 4 do 6 sudionika, a prijave će biti na licu mjesta.

Ključne riječi:
Oratorij rijeka