Budi dio naše mreže
Izbornik

20. obljetnica FRAMA-e u Otoku

Otok (IKA)

Na večernjoj misi pod geslom „Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta“ u subotu, 6. veljače dalo je ili obnovilo obećanja osamnaest framaša Župe svetog Antuna Padovanskog u Otoku, a ujedno je proslavljena 20. obljetnica djelovanja te FRAMA-e.

Večer uoči slavlja duhovne vježbe održao je fra Marko Vuković, Otočanin na službi u Borovu Naselju. Misu na dan obljetnice predvodio je fra Marko Vuković, a koncelebrirao je domaći župnik preč. Antun Knežević.

Pozdravljajući slavljenike i sve nazočne župnik Knežević se prisjetio osnivača otočke FRAMA-e fra Flavijana Šolca, s. Mirjane Kesić te vjeroučiteljice Tatjane Piljanović koji su s puno entuzijazma pristupili osnivanju. „Na tomu smo im neizmjerno zahvalni jer sada imamo vrlo aktivnu skupinu mladih“, naglasio je župnik.

Homiliju je fra Marko započeo primjerom vlastitog svećeničkog i redovničkog života. Kazao je kako je to bio vrlo težak i krivudav put, ali ni u jednom trenutku nije gubio vjeru u Božju blizinu i da će ga Isus izvesti na pravi put te odvesti do cilja, što se i dogodilo. Mladima je rekao: „Radostan sam i sretan što prvi put imam priliku predstavljati Red i primiti vaša obećanja. Vi mladi upravo večeras usmjeravate svoj život. Svi smo radosni što ćete pred svima župljanima i pred Bogom dati obećanje da ćete živjeti Evanđelje. Nije to u današnje vrijeme lako, a nije ni moderno. Tim više vrijede vaša obećanja. Vi ste odabrali najbolje, najmudrije rješenje jer ovozemaljski život je ograničen, treba se brinuti za ono vječno”.

Zatim je nastavio: „Susreli smo se s epidemijom koronavirusa pa je ovo slavlje moralo biti skromno, ali to ne umanjuje vrijednost vaših obećanja. Mjere moramo poštovati, a treba priznati i da nas je strah. Strah je prirodan kad se suočavamo s opasnošću, ali tu je Isus da nas utješi i ohrabri. Uvijek je tu da kaže ‘Ne bojte se!’ Uvijek moramo imati Isusa pred sobom, uzdati se u njega i on će nam pružiti svoju ruku i ljubav. U Božju prisutnost nikada ne smijemo posumnjati!”

Zajedničkim čitanjem framaši su dali obećanje sa svojih mjesta u klupama.

Slavlje dvadesete obljetnice organizirala je s. Marta Kovačić u otežanim uvjetima mjera zaštite od koronavirusa. Kako kažu framaši, bilo je lijepo ali puno opreza. Zbog toga nisu pozvani gosti iz Osječkog bratskog područja koji su obično sudjelovali. Misu je animirao Zbor mladih „Gracija” pod ravnanjem voditeljice Marine Čepo. Nakon misnog slavlja u kripti crkve prikazan je kratki dokumentarni film o radu FRAMA-e, autora framaša Ante Draguna.

Ključne riječi:
fra Marko Vuković FRAMA Otok