Budi dio naše mreže
Izbornik

200. obljetnica posvete crkve u Kamenici

Kamenica (IKA)

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u utorak 12. srpnja proslavljena je 200. obljetnica posvete župne crkve Sv. Bartola ap. u Kamenici.

Koncelebrirali su domaći župnik vlč. Rafael Mikec, biskupov tajnik vlč. Marko Domiter, dekan Bednjanskog dekanata preč. Danijel Herceg te vlč. Nenad Piskač i vlč. Kristijan Stojko, a sudjelovao je velik broj vjernika, župljana i hodočasnika.

O događaju posvete župne crkve svjedoči zapis uklesan u zid svetišta crkve: Ovdje opažaš, čitatelju, spomenik svetom djelu. / Vrhovac, pokojni biskup, posvetio je nekoć ovaj tvoj hram, / ljubljeni sveti Bartole, kao i tvoj žrtvenik, / dok je ostala tri posvetio pomoćni biskup Žalec. / Godina Gospodnja u kojoj su izvršili ovo djelo bijaše, / kao što je niže zabilježeno, 1822., 12. srpnja.

U homiliji biskup je govorio o važnosti liturgijskog prostora „u kojem Gospodin okuplja svoj narod, okupljao je naše pretke te i nas danas poziva da s ovog mjesta u život pronosimo da smo Gospodina susreli“.

„Za ovu kuću kažemo da je kuća Božja, ali je napravljena slično kao naše kuće. Napravljena je djelom i rukama ljudi. No u tu kuću Bog stalno poziva. On je domaćin. (…) Ovaj prostor je od profanog, svjetovnog postao posvećen Bogu. Mi ovdje dolazimo da možemo biti potpuno za sebe, a onda i potpuno za Njega i za druge ljude, naše bližnje. Crkva je mjesto susreta sa živim Bogom. Bogom koji ide našom ulicom, našim putem, saginje se ovdje na ovome mjestu, gleda nas, poziva i kaže hoću boraviti u tvojoj kući. Ovdje na ovome mjestu to se događa već 200 godina i zato zahvaljujemo Gospodinu na svakome susretu naših predaka koji su ovdje bili, koji su nam ostavili kao blago da se i mi možemo ovdje s Bogom susretati, da budemo novi ljudi, bogatiji ljudi, Božji ljudi. Da svaki put kad iziđemo s ovoga mjesta nosimo u sebi novi život, radost da smo Boga susreli, da nas je Gospodin oprao od svega onoga što ne možemo nositi, izbacio je nevrijedno i stavio vrijedno u našu dušu kako bismo mogli živjeti. Neka se to svaki put dogodi kada dođemo na ovo mjesto, neka se to dogodi sada dok smo okupljeni oko njegova stola“, istaknuo je mons. Radoš.

Nakon mise uslijedio je kratki prigodni glazbeno-scenski program kojega su pripremili djeca i mladi župljani kameničke župe. Na samome kraju iskrene riječi zahvale svima koji su bili uključeni u pripremu i organizaciju ovoga velikog slavlja i važnog događaja izrekao je kamenički župnik vlč. Mikec te pozvao okupljene da poslušaju pucnjeve iz kubura članova udruge Glasna kubura Kamenica.