Budi dio naše mreže
Izbornik

„24 sata za Gospodina“ na Trnjanskoj Savici

Zagreb (IKA)

U župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u petak 5. i subotu 6. travnja održana je kampanja „24 sata za Gospodina“.

U kapelici Pastoralnoga centra počela je u petak krunicom, nastavljena križnim putem uz novopostavljene postaje u kapelici te misom koju je predvodio župnik Antun Vukmanić. Župniku je dio teksta Ivanova Evanđelja bio povod da u propovijedi, uz ostalo istakne jednu od rečenica u kojoj Isus sam govori da još nije došao njegov čas, tj. čas njegove muke, smrti i uskrsnuća i njegove proslave. U pripravi na spomen te proslave prošlo je već pola korizme. Korizma je dobra prilika za promjenu i obraćenje na koje je župnik podsjetio i pozvao.

Nakon mise okupljeni su se vjernici na platou ispred kapelice podijeli u devet skupina i pod vodstvom mladih krenuli u Molitvenu šetnju po Savici. Svaka se skupina kretala u tišini drugim putem i zastajala usput na nekim mjestima na kojima su se vjernici pomolili i iznosili na koje bi se nakane trebalo moliti Gospodinu ili mu zahvaliti na već primljenim milostima. Uslijedio je povrat u kapelicu i zajedničko klanjanje pred Presvetim te iznošenje prošnji i zahvala koje su skupine izrekle na putu po Savici. Molilo se Gospodina za proglašenje Stepinca svetim, za izgradnju župne crkve, za župnika i sve duhovne poglavare, za obraćenje onih kojima smeta crkva na Savici, za stare i bolesne, za mlade bez posla da ne odlaze iz domovine, za ovisne o elektroničkim medijima ili drugim sredstvima ovisnosti, za psovače da prestanu vrijeđati Boga, za duše u čistilištu, za nerođene, za mir u svijetu i u našoj Domovini, kao i za niz pojedinačnih nakana za pojedine osobe bilo za njihovo obraćenje ili njihovo zdravlje. Zahvalilo se Gospodinu na opstanku župe bez crkve i na povećanom odazivu vjernika na pobožnosti.

Klanjanje se zatim nastavilo kroz cijelu noć i u subotu ujutro. Smjenjivale su se organizirane skupine: liturgijski čitači, članovi Schönstattske obitelji, prvopričesnici, krizmanici, molitelji Žive krunice, Obiteljska zajednica, zborovi, ministranti i drugi župljani. Svakog punog sata bila je zajednička molitva uz poticajne tekstove, a potom molitva u tišini.

Uslijedio je u 17 sati Čudesni sat molitve. Prilika je to bila da se posluša što Gospodin govori, uz molitve za pomoć u duhovnoj borbi, molitve predanja i molitve za izlijevanje Duha Svetoga, za pokajanje, oproštenje i zahvale.

Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i svečanim blagoslovom te potom večernjom misom završena su u subotu 6. travnja 24 sata posvećena Gospodinu na Trnjanskoj Savici.