Budi dio naše mreže
Izbornik

25. obljetnica svećeničkog ređenja vlč. Andrije Župarića

Reutlingen (IKA)

U crkvi sv. Wolfganga u Reutlingenu proslavljena je 29. lipnja, na blagdan apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 25. obljetnica svećeničkoga ređenja vlč. Andrije Župarića, voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu.

Misno slavlje su, uz vlč. Župarića suslavili i vlč. dr. Drago Župarić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, vlč. Veselko Župarić, voditelj Hrvatske katoličke zajednice u Freiburgu, fra Milan Gelo, doktorand i župni vikar iz Tübingena te fra Ivan Penavić, župni vikar iz Singena i student.

Vlč. Andrija Župarić svećenik je Vrhbosanske nadbiskupije, rodom iz župe Vidovice u Bosanskoj Posavini. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1998., nakon čega je imenovan župnim vikarom u župi sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu. Od 1999. do 2001. godine obnaša službu župnog vikara u Novom Travniku, a od 2001. do 2003. godine djeluje kao župnik u župi Pećine. Od 2003. godine je župnik župe Lovnica, a od 2010. do 2021. vodi župu sv. Antuna Padovanskog u Lukavcu, u kojoj ostaje do 2021., kada je imenovan voditeljem spomenutih zajednica u Njemačkoj.

Svoje je svećeničko poslanje započeo uz mladomisničko geslo „Nek’ mi ruka tvoja na pomoć bude jer odabrah tvoje naredbe“ (Ps 119, 173), koje je na početku slavlja istaknuo fra Milan Gelo, pozdravivši sve okupljene.

Vlč. Drago Župarić osvrnuo se u svojoj propovijedi na svećenički put vlč. Andrije, koji je obilježen entuzijazmom, vjernošću, radošću te brigom za revno širenje Božjega nauka među povjerenim mu stadom. Pritom je istaknuo izazovnost svećeničkoga poslanja u današnjem vremenu, snažno obilježenom sekularizmom, materijalizmom, ateizmom, individualizmom i konzumerizmom, koji često izazivaju sumnju, umor i malodušnost. U takvom svijetu svećenik biva svjedokom Božje ljubavi i milosrđa, prijateljem i pratiteljem, služiteljem Božje riječi i oruđem spasenja.

Da je tome uistinu tako, potvrdili su predstavnici hrvatskih katoličkih zajednica u kojima vlč. Andrija Župarić trenutno služi, a koji su u svoje osobno i u ime svih triju zajednica istaknuli zahvalnost za njegovu vjernost, posvećenost, ljubav, mudru riječ, otvoreno srce i strast prema Evanđelju. U ime pastoralnih suradnika prisutnima se obratila Vanja Ivković, teologinja i pastoralna praktikantica, a u ime triju zajednica Elizabeta Zirdum, zamjenica izabranog predsjedavajućeg Pastoralnoga vijeća iz Tübingena. Darove su u ime svih zajednica svećeniku uručile Anna Marija Rezo, izabrana predsjedavajuća Pastoralnoga vijeća iz Reutlingena i Ivanka Pavlović, izabrana predsjedavajuća Pastoralnog vijeća iz Metzingena.

Na kraju euharistijskoga slavlja vlč. Andrija Župarić je uputio riječi zahvale svećenicima koji su suslavili, predstavnicima pastoralnih vijeća, pastoralnim suradnicima te pastoralnom referentu Željku Galiću, zboru pod ravnanjem gospođe Martine Krajine, čitačima, ministrantima te svim okupljenim vjernicima. Istaknuo je važnost molitve te se preporučio u molitve svojih vjernika.