Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Tomislav Subotičanec ustoličen za kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog

Zagreb (IKA)

U zagrebačkoj katedrali u subotu 31. kolovoza generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec ustoličen je za kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Obred ustoličenja novog kanonika započeo je u kapelici sakristije zagrebačke katedrale u prisutnosti članova Prvostolnog kaptola zagrebačkog na čelu s Velikim prepozitom Prvostolnog kaptola zagrebačkim pomoćnim biskupom Ivanom Šaškom. Na početku obreda ustoličenja pročitan je dekret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojim se mons. Subotičanec imenuje novim članom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Novi kanonik zatim je pročitao ispovijest vjere te položio kanoničku zakletvu a potom i obukao korsko ruho kanoničke službe.

U drugom dijelu obreda ustoličenja koji je održan u koru prvostolnice kanonik kantor preč. Stjepan Kožul, koji je i predvodio obred ustoličenja novog kanonika, pročitao je životopis mons. Tomislava Subotičanca. Kanonici svjedoci u obredu ustoličenja mons. Josip Oslić i rektor katedrale preč. Josip Kuhtić zatim su novom kanoniku stavili oko vrata kanonički križ pektoral.


Na kraju obreda kanoničkog ustoličenja mons. Subotičanec zahvalio je kardinalu Bozaniću na imenovanju među članove drevne ustanove zagrebačke Crkve.

„Ovim imenovanjem povjerena mi je zadaća ispovijedanja i vršenja bogoslužja u našoj zagrebačkoj katedrali – za spas duša i na slavu Božju.

Mons. Subotičanec zahvalio je i svim kanonicima na čelu s Velikim prepozitom mons. Šaškom na iskazanom povjerenju i podršci u početku nove službe. Na kraju zahvalnoga govora novi je kanonik istaknuo radost što će svojim kanoničkim služenjem moći pridonijeti pastoralnom radu i životu katedrale te čitave Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon obreda ustoličenja mons. Subotičanec predvodio je prvi puta kao kanonik konventualnu misu zahvalnicu u katedrali, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Mons. Tomislav Subotičanec rođen je 17. srpnja 1973. godine u Zagrebu.  Nakon završenoga teološkog studija i bogoslovske formacije 10. lipnja 2000. zagrebački nadbiskup Josip Bozanić zaredio ga je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Mladu misu slavio je u svojoj župi Sesvetska Sela 2. srpnja 2000. godine. Od 1999. do 2000. godine obavljao je đakonsku pastoralnu službu u župi sv. Nikole biskupa u Krapini. Od 2000. do 2002. obnašao je službu župnoga vikara u župi sv. Nikole biskupa u Krapini i Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju. U župi sv. Mateja apostola i evanđelista u Zagrebu-Dugave službu župnog vikara obnašao je od 2002. do 2004. godine. Iste godine postao je upravitelj župe, a u toj je službi ostao do 2012. godine kada je imenovan upraviteljem župe sv. Kvirina biskupa i mučenika u Zagrebu-Pantovčak gdje službuje do 21. kolovoza 2017. godine.

Od 2004. do 2010. godine bio je voditelj Odjela za župnu katehezu pri Katehetskom uredu Zagrebačke nadbiskupije. Od 2010. do 2015. je predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu, a od 2011. koordinator je pastoralnih ureda Zagrebačke nadbiskupije i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Od 2012. godine član je Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima. Od 1. rujna 2017. godine obnaša službu moderatora Nadbiskupskoga duhovnog stola, ujedno je član Nadzornog odbora Društva Sollicitudo d.o.o. te član Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije. Bio je član Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Od 9. svibnja 2018. je član Odbora za uređenje Katedralne riznice u prostorijama Nadbiskupskog dvora i nadbiskupskog duhovnog stola. Od 26. lipnja 2018. član je Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima. Od 22. listopada 2018. zamjenik je predsjednika Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za odnose s Gradom Zagrebom.