Budi dio naše mreže
Izbornik

30. obljetnica osnutka 5. gardijske brigade „Sokolovi“ Vinkovci

Vinkovci (IKA)

Vojni kapelan Vojne kapelanije „Kraljice Krunice i sv. Ivan Kapistran“ u Vinkovcima fra Mate Vincetić, OFM, predslavio je u srijedu 5. listopada svečanu misu povodom 30. obljetnice osnutka 5. gardijske brigade „Sokolovi“ Vinkovci u središnjoj vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona.

Čestitajući pripadnicama i pripadnicima brigade obljetnicu, predslavitelj je na početku mise posebno istaknuo one koji su položili svoje živote na oltar Domovine, kako bi današnji naraštaj živio u slobodi i neovisnosti. Posebne pozdrave uputio je roditeljima poginulih branitelja „da ih Bog čuva i blagoslovi i da im dâ još više snage i utjehe u njihovoj boli“.

U propovijedi se fra Mate referirao na duh vremena kada je nastajala i utemeljena brigada, na duh vremena za koje se kaže da su dani ponosa i slave Domovinskoga obrambenoga rata.  „Sedam darova Duha Svetoga je pratilo naše branitelje dok su osnivali brigadu, i koji su se pokazali i svjedočili u njihovim životima, posebice u tim trenutcima. Posebno bih istaknuo jakost, hrabrost, kada su naši branitelji u papučama, patikama, trenirkama, riflama, odvažno, beskompromisno, bez imalo razmišljanja, hrabro stali na prag svoje Domovine, na svoj kućni prag, u rovove svojih njiva, kako bi, ne samo obranili svoje domove i svoju Domovinu, nego da ih i oslobode.

To je ta jakost i hrabrost, koju su dobili zahvaljujući Duhu Svetom. Taj Duh je dao slogu i jedinstvo, koji su u to doba bili nepojmljivi i neshvatljivi, čak i nama. Što je to bilo u našem narodu da je vladalo takvo jedinstvo i sloga? To je bio Duh Božji, i zahvaljujući Njemu, postigli smo slobodu. Cijeli je svijet govorio da to nećemo postići, ali kad se ide s Bogom, onda se događaju čudesa. A zašto je Duh Božji bio uz nas? Zato što smo se borili za vrijednosti iza kojih stoji Bog, za našu Domovinu, za kućni prag, za obitelj, za ženu, djecu, otca, majku, za stare, bolesne, nemoćne, za svoju njivu, za svoj identitet, za ono tko smo i što smo, da govorim hrvatskim jezikom, da budem kršćanin katolik, da zbog toga ne idem u zatvor“, rekao je propovjednik.

Istaknuo je „kako nažalost, Duh Božji danas nije više tako prisutan među nama, kao u ratu. Svjedoci smo da su branitelji rascjepkani, da ima tisuće i tisuće udruga, kao da je vođeno tisuću ratova, a ne jedan. Zar nismo ginuli svi za istu stvar? Danas slušamo kako se branitelji međusobno svađaju, vlada nesloga, nejedinstvo i rascjepkanost. To je znak da nema Duha Božjega. Zašto? Zato što nismo vrijednosti, za koje smo ginuli, legitimirali u zakon ili za svu vječnost, jer u našem je Ustavu Domovinski rat na drugom mjestu, a proglašena je borba koja nas je uvela u najveću zločinačku ideologiju. Duh Božji je okrenuo leđa jer ne može stajati iza zla. Duh Božji stoji iza dobra.

Naš Domovinski rat je naša svetinja. Stoga molim da to vratimo, i da opet imamo Duha Božjega, da živimo u slozi, zajedništvu, napretku i boljitku. Molim branitelje, da vrijednosti za koje ste ginuli, zapečatite za sve vijeke vjekova, da se napišu, jer onda je to jamstvo Božje prisutnosti, a onda i jamstvo da ćemo pobijediti cijeli svijet, a ne da naša obitelj više nisu majka, otac i djeca, nego su mačke i psi članovi obitelji, i da se to legalizira. Trebamo ići naprijed, k blagostanju, sreći i zadovoljstvu, to je ono za što su naši branitelji ginuli, ali su danas razočarani, jer se te vrijednosti više ne baštine. Idemo to popraviti! Mi to možemo! Zato smo i došli ovdje. Pomolimo se Bogu za to, da nas prosvijetli, da nam dâ put, ne samo sreće, nego i blagostanja“, rekao je kapelan Vincetić.

Nakon popričesne molitve, obratio se domaći župnik Florijan Kvetek. Među ostalim je rekao da „ako vojnik nije opremljen vertikalom, onom božanskom snagom, Duhom, polako gubi smisao svoga postojanja“. Potaknuo je na novo vrijeme. „Nemojmo, dragi branitelji, voditi bitke koje su davno iza nas, koje su uglavnom pobijeđene. Isti zadatak i civila i vojnika je i danas. Mnogo je bitaka koje danas za čovjeka u Hrvatskoj treba voditi na području otuđenosti, ljudske osamljenosti, na području gdje mali čovjek želi istu radost, mir i blagostanje. I dok vam čestitam, i zahvaljujem, pozivam vas da u ovom Domu molitve, osnažite svoj duh kako bismo u nove bitke, bitke današnjega vremena, bitke za maloga čovjeka, ušli ojačani, osnaženi onom ljubavlju prema čovjeku Bogu i Domovini kojom su bili vođeni i naši svi branitelji, a danas napose promišljamo i razmišljamo o pripadnicima 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’.“

Čitanje je čitao Petar Matanović, brigadir, časnik za doktrinu rada pješaštva ZZOD “F. K. F.“, pripadnik 5. gardijske brigade „Sokolovi“.