Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje za javnost Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Sarajevo (IKA)

Fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene uputio je 24. kolovoza priopćenje za javnost vezano uz propovijed fra Mate Vincetića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U povodu isječka iz propovijedi koju je u Župi sv. Marka Evanđeliste na Plehanu, u nedjelju 20. kolovoza 2023., izrekao naš fratar Mato Vincetić, vojni kapelan u Republici Hrvatskoj i župni vikar navedene župe, zbog svoje ljudske, kršćanske i fratarske dužnosti i u duhu nam potrebnog sveopćeg bratstva (Papa Franjo) i međureligijskog dijaloga izjavljujemo sljedeće.

Fra Matine stavove u dijelu objavljene propovijedi o migrantima muslimanske vjere i o pravovjernosti koja se temelji isključivo na (ne)blagostanju, smatramo kršćanstvu protivnima, a duhu franjevaštva, na poseban način višestoljetnom djelovanju bosanskih franjevaca, sasvim stranima. Napominjemo da Crkva na braću muslimanske vjere gleda s iskrenim poštovanjem (Nostra aetate, 3), a migrante, u svjetlu svetopisamskog, napose Isusovog nauka, smatra svojom braćom i sestrama kojima kršćani duguju ne samo poštovanje nego i konkretnu pomoć. Isusova Radosna vijest, napose njegove zapovijedi ljubavi i milosrđa koje životom želimo ostvarivati, u suprotnosti su s bilo kakvim, osobito ne nasilnim, osvajanjem i suprematskim, odnosno prozelitskim djelovanjem. Isus se nije, kako je (in)direktno u svojoj propovijedi protumačio fra Mato, naslađivao mukama žene Kanaanke, nego joj je, naprotiv, pokazao rijetko viđeno suosjećanje, nepredvidivost Božje milosti i izrekao pohvalu veličini njezine vjere – nje koja je za Isusove sunarodnjake slovila kao nevjernica. Isusova svjesna pristranost prema svim osobama koje pate, kao i njegova patnička žrtva na Križu, trajni su podsjetnik svim ljudima – napose nama kršćanima i katolicima – obveze konkretne blizine i suosjećanja s ljudskim patnjama, u kojima je, vjerujemo, na poseban način Bog prisutan.

Stoga, svakodnevno dijeleći radosti i tegobe zajedničkog života s kojima se susreću svi stanovnici naše domovine Bosne i Hercegovine te patnje koje migranti svakodnevno proživljavaju, ponavljamo i prihvaćamo riječi Pape Franje o kršćanskom dijalogu: „Dijalog je situiran između ispovijedanja vjere u Krista i otvorenosti prema različitima, uz poštivanje i iskreno uvažavanje svake osobe, dakle suprotno od relativizma, zatvorenosti u sebe, suprotno od strategije osvajanja.“

Moguće je da u globalnom migracijskom valu ima zakulisnih političkih i osvajačkih planova, manipuliranja sa sudbinom najbjednijih ovoga svijeta, ali mi unatoč svemu, u vjernosti Isusovu Evanđelju  propovijedamo i prakticiramo  djelatnu  ljubav prema svima, ne uvjetujući tu ljubav ničim.

Zato uz iskrenu ispriku svima koje su poruke našega fra Mate Vincetića povrijedile, napose pripadnicima muslimanske vjere i migrantima koje su nepravedne strukture svijeta  i ljudska bešćutnost pokrenule na put u neizvjesnost i nepoznato, napominjemo da ćemo se, u duhu Evanđelja, sv. Franje i tradicije bosanskih franjevaca nastaviti zalagati za mir i dobro među svim ljudima, koje pozdravljamo upravo ovim franjevačkim pozdravom: Mir i dobro!

Uprava franjevačke provincije Svetog Križa – Bosna Srebrena 

Fra Zdravko Dadić, provincijal