Budi dio naše mreže
Izbornik

31. obljetnica ratnih stradanja u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U znak sjećanja na 31. obljetnicu jednog od najtežih ratnih dana u Slavonskom Brodu te u spomen svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu u Brodsko-posavskoj županiji, održana je u utorak 3. svibnja komemoracija pod nazivom „Sjećamo ih se s ponosom i tugom“.

U organizaciji Udruge civilnih stradalnika Brodsko-Posavske županije, a u koordinaciji Udruge branitelja uz potporu Grada i Brodsko-posavske županije program obljetnice započeo je misom za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, koju je u kapeli sv. Ane u brodskoj Tvrđavi predvodio župnik Župe Gospe Brze Pomoći vlč. Anđelko Cindori.

U propovijedi je vlč. Cindori je podsjetio kako njihova žrtva nije uzaludna. Naglasivši kako Bogu trebamo biti zahvalni što su oni svoje živote nesebično stavili u službu čovjeka ne kalkulirajući što će za to dobiti, istaknuo je važnost upoznavanja našeg kršćanskog poziva.

„Njima je na prvome mjestu bilo dobro čovjeka i sloboda naše domovine. Ako nismo spremni otkrivati ljepote svoga kršćanskog poziva, onda sve naše žrtve, patnje pa i smrt naših dragih i voljenih osoba za koje danas prikazujemo ovu misu nemaju smisla. Upoznati kršćanski poziv znači upoznati smisao križa na kojem je Isus darovao i žrtvovao iz ljubavi prema nama svoj život. Mi preživjeli pozvani smo u ovim uskrsnim danima zahvaljivati Gospodinu na tolikim žrtvama koji su spremno i nesebično svoje živote dali za slobodu Lijepe Naše“ , poručio je, između ostaloga, vlč. Cindori.

Nakon molitve, koju je kod spomen obilježja „Djevojčica“ podignutom u čast 28 poginule djece u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu predvodio đakon Antonio Pekić, kolonu sjećanja predvodili su ove godine učenici Osnovne škole Vladimir Nazor. Vijence su položila izaslanstva roditelja poginule djece, braniteljskih udruga, Ministarstva hrvatskih branitelja, policije, Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i predstavnici političkih stranaka.

Za sve hrvatske poginule i nestale hrvatske branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića. Majke poginule djece lampione su položile i kod spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“.

3. svibnja 1992. bio je jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Tog je dana od aviobombi život izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija se dogodila u Kuhačevoj ulici blizu područne škole „Hugo Badalić“. Ispred bombardirane kuće u Kuhačevoj ulici pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece od kojih je najmlađe dijete imalo samo 20 mjeseci.

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992., a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.