Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan u svetištu Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

U slavonskobrodskoj župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u srijedu 8. srpnja bio je hodočasnički dan molitve za svećenike i svećenička zvanja.

Osmi dan u mjesecu je redoviti hodočasnički dan u svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. U ovim danima kada Crkva prihvaća kao Božji dar i raduje se novim poslanicima za žetvu Gospodnju po svećeničkim ređenjima i mladim misama, te izražava svoju duhovnu blizinu i molitvu za hrabrost i ustrajnost postojećih pastira o svećeničkim jubilejima, sabrani svećenici i vjernici molili su za svećenike i svećenička zvanja.

U hladovini prostranog Gospina dvorišta na vanjskom oltaru slavljeno je pet misa s geslom „Marijo, Majko svećenika, kod Sina za njih moli svog…“ Poštivajući epidemiološke upute sudjelovalo je mnogo vjernika koji su hodočastili iz okolnih i daljnjih mjesta Hrvatske.

Središnju euharistiju s ophodom u 10:30 sati predslavio je preč. Antun Ćorković, župnik i upravitelj Gospina svetišta u Pleternici.

Preč. Ćorković promišljao je o svećeničkom i redovničkom pozivu. Na počeku homilije potvrdio kako je Gospa svećenička majka, koja na poseban način ljubi svećenike, redovnike i redovnice. Potaknuo je vjernike na promišljanje tko je za njih svećenik, upozorio je pritom kako je žalosno što i vjernici pogrđuju svećenike ne razmišljajući kako ono što svećenici rade nije njihov posao, nego poslanje od Boga darovano.

Posvijestivši kako je Isus ustanovio svećenike i Crkvu ustvrdio je kako bi bez svećenika naše crkve bile spomenici mrtvom Bogu. „Nema većeg poslanja pod nebom doli svećeništvo, vrednujemo li mi to nebesko bogatstvo; samo nam svećenik u euharistiji može donijeti živoga Boga; bez euharistije bili bismo silno izgubljeni; napad na svećenika napad je na Krista; zato ljubite svoju Crkvu, svećenike, poštujte ih“, rekao je uz ostalo propovjednik.

„Budite oni koji će stati iza svojih svećenika. Premda smo grešni i slabi jer smo ljudi, ali znajmo čiji smo znak i u čije ime govorimo i naviještamo mir, radost i istinsku ljubav, tako da ostanemo vjerni Isusu Kristu, da on i dalje živi, nudi spasenje, mir, radost i pomirenje. Samo po svećenicima Isus može činiti čuda, liječiti nas, zato ste pozvani žrtvovati se i moliti za svoje svećenike. Neka ovaj dan bude naš zavjetni dan i molitva Nebeskoj Majci da nam izmoli dobrih, pobožnih i svetih svećenika“, pozvao je preč. Ćorković.

Svečani ophod od pastoralnog centra do župne crkve završio je molitvom za postojeća i nova svećenička i redovnička zvanja te molitvom za prestanak širenja epidemije koronavirusa, koja je ovih dana prisutna i na brodskom području.

Osim domaćeg župnika Ivana Lenića misu su suslavili Stjepan Sokolović, župnik u mirovini i vlč. Aleksandar Hmilji brodski grkokatolički župnik. Posluživao je trajni đakon Robert Čabraja, a pjevanje je animirao veliki župni zbor pod vodstvom s. Cecilije Kolarić, uršulinke.

Vlč. Ivan Benaković, svećenik na studiju u Rimu, istoga dana predslavio je jutarnje i večernje misno slavlje na kojem je pjevanje predvodila ženska vokalna skupina Ad astra. Promišljajući o poslanju svećenika posvijestio je kako je svećenik Božji dar ovome svijetu, jer jedino njima, kao što je to dao i apostolima, Gospodin daje vlast i snagu da liječi bolesne i nemoćne te želi po svećenicima biti djelatan u našem životu.

Prije svake mise molila se krunica s litanijama Gospi Brze Pomoći, a brojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja.

Bio je to uistinu svojevrsni dan molitve za svećenike i svećenička zvanja, tim više što se u ovom svetištu od samih početaka u Gospi gledalo Pomoćnicu Svetog Oca, biskupa, propovjednika Evanđelja i svih radnika u vinogradu Gospodnjem kao i svih koji teže za svetim svećeničkim i redovničkim životom, kako se moli u litanijama Gospi Brze Pomoći, koju se zaziva i kao „Obranu od zaraznih bolesti i pošasti“.