Budi dio naše mreže
Izbornik

39. susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja u subotu 15. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održan je 39. susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije. Na susretu se okupilo više od 300 ministranata iz 25 župa.

Cilj susreta, koji se već tradicionalno održava po završetku nastavne godine, je potaknuti rast u zajedništvu i prijateljstvu s Kristom, raditi na osjećaju pripadnosti i ljubavi prema Crkvi, Nadbiskupiji i župnoj zajednici, osvještavanje smisla i važnosti služenja kod oltara te promocija i animacija duhovnoga poziva.

Riječi dobrodošlice svim okupljenima uputio je don Jure Bjeliš, povjerenik za duhovna zvanja i rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Istaknuo je da je ovaj susret kruna brojnih njihovih susreta koji se događaju za vrijeme školske godine, posebno istaknuvši Ministrantsku malonogometnu ligu, a podsjetio je i na ministrantsko ljeto koje će se održati u srpnju u Marijanskom svetištu u Vepricu. „Danas smo se okupili na druženju, zabavi, igri i molitvi. Vi ste bogatstvo naše Crkve stoga vas kroz molitvu želimo pratiti na putu vašeg život“, rekao je don Bjeliš.

Središnji događaj susreta bilo je svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Pozdravivši sve ministrante i njihove voditelje nadbiskup Barišić je naglasio kako je „svaki put kada dođe u posjet župama, sretan kada vidi veliki broj ministranata oko oltara koji ponizno i radosno služe svom svećeniku i svojoj Crkvi“. U propovijedi je govorio o zajedništvu koje je važno živjeti na dvije razine, u odnosu prema Bogu i prema svim ljudima. „Povezanost s Gospodinom je ostvarena na Njegovu inicijativu, On je onaj koji nam dolazi u susret po Isusu Kristu i po ljubavi koja je u našim srcima razlivena darovima Duha Svetoga. Gospodin nas prati u svim trenucima našega života. S druge strane, zajedništvo s bližnjima živimo noseći darove koje smo dobili iz zajedništva s Gospodinom u svoje obitelji, školu i društvo“. Pojasnio je kako su ministranti na poseban način „povezani s tajnom Božje ljubavi“. „Prinoseći darove kod euharistijskog stola, vi prinosite darove svih vjernika, sve njihove napore i rezultate njihova rada, sve ono što je prisutno u kruhu i vinu. Sve te darove s euharistijskog stola, vaš župnik prinosi jedinom Gospodinu“. Zaključujući, poželio je da plodovi današnjeg susreta budu vidljivi u svim obiteljima i župama naše nadbiskupije.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedilo je natjecanje u znanju na temu „Svetost i sveci hrvatskog naroda“.