Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić: Nedajmo preprekama da nas spriječe doći do Isusa

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predslavio je na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, svečanu euharistiju u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Rijeci.

Nadbiskup Devčić u homiliji je kazao da su tri kralja ozbiljno shvatila znak s neba i uputila se na dalek put da bi se poklonili Djetetu Isusu i donijeli darove. Na tom putu nailazili su i na prepreke koje ih nisu spriječile u njihovom naumu.

U Gašparu, Melkioru i Baltazaru možemo prepoznati i sebe, kazao je riječki nadbiskup objasnivši kako vjernici danas nailaze na mnoge prepreke i smetnje na putu prema Isusu i nasljedovanju Krista. „Možemo samo zamisliti koliko je mladih i djece koji imaju prepreke na putu do Isusa Krista. Koliko samo poteškoća imaju i ne mogu ga upoznati onakvog kakav on jest – Spasitelj, Božja ljubav koja nam se dariva.“

Među onima koji djeci i mladima priječe put do Isusa su njihovi bližnji, susjedi, pa čak i neki u Crkvi, upozorio je nadbiskup. Nedajmo se smesti, zavesti od duha današnjeg vremena, indiferentnosti prema Bogu i nijekanja Božje prisutnosti. Sve su to zapreke koje nas priječe na putu do Boga, upozorio je propovjednik. Isus je postao jedan od nas i nakon smrti je uskrsnuo kako bi nam pokazao da je jači od smrti. Rekao je da onaj tko vjeruje u njega i nakon smrti – živjet će. To je preobrazilo učenike i stvorilo Crkvu, istaknuo je nadbiskup Devčić.

Govoreći o darovima koje su mudraci donijeli Isusu, istaknuo je kako ti darovi, zlato, smirna i tamjan, predstavljaju znakove ispovjedanja vjere. Zlato mu je darovano kao kralju, ali Kralju nad kraljevima. Tamjan predstavlja božansku stvarnost i poručuje da je Isus Sin Božji koji je postao čovjekom, a mirna je znak smrtnosti. Krist je svojim uskrsnućem pokazao da je jači od smrti.

Na kraju homilije nadbiskup je uputio riječi ohrabrenja svima koji se u vremenima pandemije covida-19, potresa i drugih nevolja osjećaju obeshrabreno. Istaknuo je da Bog nikada ne napušta čovjeka i da je nepobjediv.

„Nemojmo nikada gubiti nadu. Ovo današnje vrijeme u kojemu živimo trebamo prihvatiti kroz vjeru u Boga. Bog je jači od svega zla koje nas pritišće. On je tu bez obzira što se dogodilo. Kao što je majka uvijek uz svoje dijete. Ona će ga štititi i svoj život dati kako bi dijete spasila. To je slika i Božje ljubavi prema nama“, zaključio je nadbiskup Devčić.

Misu su suslavili župnik Mato Berišić i đakon Luka Klarica.