Budi dio naše mreže
Izbornik

49. hodočašće Hrvata katolika Bavarske Majci Božjoj u Altötting

Altötting (IKA)

Hrvati katolici s područja Bavarske iz 12 hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) hodočastili su u nedjelju 26. lipnja četrdeset i deveti put u marijansko svetište Altötting.

Altötting je jedno od najznačajnijih i najposjećenijih hodočasničkih mjesta u Njemačkoj i Europi, koga nazivaju i njemačkim Lurdom, udaljeno stotinjak kilometara od Münchena. Poznato je da su u Altötting hodočastili kraljevi i svjetovni vladari kao i trojica papa: Pio VI., Ivan Pavao II. te papa Benedikt XVI. koji je i rođen u obližnjem Marktlu. Zagovoru Gospe od Altöttinga pripisuju se mnoga čudesna ozdravljenja o kojima svjedoči mnoštvo zavjetnih darova izloženih u trijemu koji okružuje Kapelu Milosti (njem. Gnadenkapelle).
Svečano misno slavlje u velebnoj bazilici St. Anna u blizini Gnadenkapelle predvodio je kotorski biskup Ivan Štironja u suslavlju s fra Franom Čugurom, predstavnikom bavarskog regionalnog područja i voditeljem HKŽ Rosenheim; fra Miroslavom Jonjićem, voditeljem HKZ Passau i organizatorom hodočašća; fra Petrom Klapežom, voditeljem HKŽ München; fra Edvardom Sokolom, gvardijanom samostana St. Gabriel u Münchenu i dušobrižnikom u HKŽ München, vlč. Vladom Letinčićem, voditeljem HKM Regensburg; fra Vislavom Krijanom, voditeljem HKŽ Traunreut; don Matom Križićem, voditeljem HKM Ingolstadt i fra Ivanom Čugurom, voditeljem HKŽ Freising.

Na početku mise išlo se u ophodu u kojem su članovi folklora HKŽ München fra Andrija Kačić Miošić obučeni u hrvatske narodne nošnje nosili stijeg Republike Hrvatske i Slobodne države Bavarske. U uvodnoj riječi biskup je zahvalio pozivu da može u ovom poznatom marijanskom svetištu, u prekrasnoj bazilici St. Anna, predvoditi misno slavlje za Hrvate katolike koji se ovdje godišnje rado okupljaju. Izrazio je radost što su Hrvati ove godine došli na hodočašće u tako velikom broju. Posebno je pozdravio skupinu od sedamdeset pješaka i dvadeset biciklista koji su, iz stotinjak kilometara udaljenog Münchena, pješke i biciklima hodočastili u Altötting predvođeni dušobrižnikom fra Edvardom Sokolom.

Mariju Hrvatski narod časti u svim krajevima svoje Domovine. Ona je zagovornica Hrvatske i hrvatskog naroda, majka Isusova i Majka Crkve. Kao što na svadbi u Kani Galilejskoj opaža što nedostaje njezinoj djeci, i zauzima se za njih tražeći pomoć u svoga Sina, tako se ona zauzima i za nas, rekao je mons. Štironja. „Zaogrnimo se plaštem Marijine zaštite i zagovora. Preporučimo joj naše obitelji, majke i očeve, cijeli naš narod, cijelu Crkvu i sav svijet. Molimo Mariju da cijelome svijetu udijeli potrebni mir!“, potaknuo je biskup.

Pjevanje i sviranje tijekom euharistijskog slavlja predvodio je zbor i orkestar HKŽ München pod vodstvom s. Nikoline Bilić. Na kraju misnog slavlja mons. Štironja uputio je zahvalnu riječ svima na organizaciji tako lijepog hodočašća te je sve pozvao u Boku Kotorsku.

Mons. Štironja je u popodnevnim satima predvodio Večernju u čast Blažene Djevice Marije, a blagoslovio je i nabožne predmete. Vjernici su imali prigodu i za sakrament pomirenja i osobne molitve. Tradicionalno hrvatsko hodočašće završilo je popodnevnom molitvom uz blagoslov s Presvetim. Za glazbeno oblikovanje večernje i klanjanja bio je zadužen crkveni zbor HKM Rosenheim.