Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv biskupa Večerina na molitvu i solidarnost sa stanovnicima Ukrajine

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin uputio je poziv vjernicima na molitvu za mir u Ukrajini i solidarnost sa stradalnicima rata. Poziv biskupa Večerina prenosimo u cijelosti.

Poštovana braćo svećenici, dragi Kristovi vjernici laici!

Ovih dana do nas dopiru dramatične vijesti o ratnim sukobima na istoku Europskog kontinenta, u Ukrajini, kolijevki više tisuća grkokatoličkih Ukrajinaca, koji svoje parohije (župe) imaju na području naše biskupije.

Papa Franjo se već tjednima ne umara u pozivanju svih odgovornih političara da spriječe ratna događanja, besmislena uništavanja ljudskih životā, te sveukupnih nužnih uvjeta za normalan život. Papa ujedno poziva na ustrajnu molitvu „da se nadiđu podjele, uklone strahovi i zaustavi ranjavanje i ubijanje“.

Njemu su se također već pridružile i brojne biskupijske zajednice diljem svijeta. To želimo učiniti i mi u našoj biskupiji. Pozivam stoga sve vas, braćo svećenici, vas braćo i sestre vjernici laici, da na II. korizmenu nedjelju (13. 3.) u svim župama i samostanskim crkvama na teritoriji Subotičke biskupije Bogu mira uputimo svoje molitve, te da toga dana velikodušno darujemo novčani prilog za ukrajinske ljude u nevolji. Taj novčani dar bit će putem Caritasa dostavljen ukrajinskim stradalnicima, napose izbjeglicama.

Osim toga, potičem sve Vas, župnike, upravitelje župa i odgovorne u samostanskim crkvama, da barem jedan dan u tjednu, kad se zajednica vjernika okuplja na pobožnost Križnoga puta, prikažete Misu za mir. Molim vas da tom prigodom uzmete misni obrazac „Za mir i pravdu“ (RM str. 724 i 725). Na kraju mise neka se toga dana (a i kasnije) izmoli priložena „Molitva za mir u Ukrajini“.

Neka Bog primi našu molitvu, pokoru i velikodušnost te prosvijetli savjesti pokretače rata u Ukrajini i ojača u njima odlučnost da učine sve kako bi se vratio mir.

Zahvaljujem svima koji u okviru svojih mogućnosti suosjećajnim srcem nastoje pridonijeti ublažavanju ratnih nevolja onih koji su njima pogođeni.

Zazivam na sve Vas Božji blagoslov i molim zagovor Presvete Bogorodice Marije, Kraljice mira.

Biskup, Slavko