Budi dio naše mreže
Izbornik

50 godina obnovljenog Reda posvećenih djevica

Rim (IKA)

Red posvećenih djevica (Ordo virginum) prisutan je u Crkvi od njezinog početka, a 31. svibnja je 50. obljetnica obnove toga načina života, javlja Vatican News.

U Rimu se od 28. do 31. svibnja trebao održati 4. međunarodni susret posvećenih djevica. Na njemu je trebalo prisustvovati više od 700 posvećenih djevica, biskupa i izaslanika iz 61 zemlje.

„Hvaliti Gospodina i zahvaljivati mu, zajedno promišljati, obogatiti se razmjenom iskustava, posvjedočiti Crkvi i svijetu ljepotu svojega poziva i biti utvrđene u njemu od Petrova nasljednika“, trebali su biti ciljevi susreta. Međutim, susret je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Ipak, na 50. obljetnicu obnove Reda, talijanske zajednice održale su molitveno bdijenje, povezane na daljinu s djevicama iz cijeloga svijeta.

Posvećene djevice žive u svijetu, prisutne u svim područjima života – od zdravstva do politike, od obrazovanja do novinarstva. Na taj način, prema vlastitim mogućnostima i talentima, u društvu posreduju brigu Crkve za siromašne, patnike i obespravljene. Jedini vidljivi znak posvećenja je prsten koji označava njihov bračni savez s Kristom, te želi izraziti Božju ljubav i vjernost prema čovječanstvu.

Iako su posvećene djevice prisutne u Crkvi od njezinoga samog početka, taj je poziv i način života bio pomalo zamro. Zato ga je papa Pavao VI. obnovio 31. svibnja 1970. Od tada do danas, u cijelomu svijetu, tim se Redom posvetilo oko 5 tisuća djevica, objavio je Vatican News.

Ključne riječi:
Red posvećenih djevica