Budi dio naše mreže
Izbornik

50 godina od izgradnje crkve u Vrdima

Vrdi (IKA)

Jubilarna 50. obljetnica od izgradnje crkve Sv. Petra i Pavla u Vrdima na obroncima planine Čabulje, dvadesetak kilometara od Mostara, proslavljena je na svetkovinu apostolskih prvaka 29. lipnja svečanom euharistijom koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, objavljeno je na portalu Crkve na kamenu.

U koncelebraciji uz župnika don Drago Ćurković i generalnoga vikara don Nikolu Menala bili su bivši župnici i upravitelji, te svećenici rodom iz ove župe. Župnik Ćurković na početku mise pozdravio je biskupa Palića, svećenike, redovnice i vjernike te izrazio radost ovoga dana što ga učini Gospodin. Okupljenima se obratio Željko Marić, predsjednik Organizacijskoga odbora za gradnju crkve, koji je pozdravivši sve okupljene istaknuo što se sve uradilo posljednjih godina na crkvi i u crkvenome dvorištu. U povodu 50. obljetnice izgradnje crkve u Vrdima, a sve kako bi vjernike dočekala u punom sjaju na svoj rođendan, urađeni su određeni zahvati i to kompletna fasada, zamjena svih otvora kako na crkvi tako i na sakristiji, kompletan namještaj u sakristiji, unutarnje bojenje zidova, pranje i bojenje crijepa, postavljanje novih pločica u crkvi i u dvorani, uređenje okoliša i ostalo.
Biskup Palić u homiliji je izrazio radost zbog okupljanja vjernika koji čine Crkvu, Stijenu, jer je i Isus stvorio Crkvu na Petru, ali ne na Petru kao običnu čovjeku, nego na Petru koji je bio otvoren djelovanju Duha Božjega i znao u svakom trenutku svoga života za kim treba ići i s kime treba graditi svoju budućnost. Kršćanska je tradicija od početaka smatrala sv. Petra i Pavla nerazdvojnima, te ih i u liturgiji slavimo zajedno. Obojica su imala različito poslanje koje je trebalo ispuniti. Petar je prvi ispovjedio vjeru u Isusa Krista, a Pavao je dobio dar da može produbiti otajstvo Isusa Krista kao pomazanika, kao Sina Božjega i tu nam je baštinu ostavio u svojim spisima. Petar će od izabrana naroda osnovati prvu zajednicu kršćana, a Pavao će poći propovijedati Krista Raspetoga među poganima. Tako su i jedan i drugi, s različitim karizmama, radili za jedan te isti cilj, a to je izgradnja Crkve Kristove, istaknuo je biskup Palić. Nadalje, oslanjajući se na čitanja pojasnio je kako je Petar znao odgovoriti na Isusovo pitanje: Ti, što ti kažeš tko sam ja? Petar odgovara: ti si Sin Boga živoga, ti dovodiš Boga među nas, ti činiš da Bog vidi i dotakne naša srca, ti si njegovo lice, ti si njegov plan, ti si njegova usta, ti si njegovo srce… Pokušajmo i mi odgovoriti danas tko je Isus za nas: Ti si raspeta Ljubav za mene, Ti si jedina Ljubav koja ne vara, Ti si Ljubav koja se ne nameće, koja nikada nije ušla u palače moćnih i Ti si onaj koji osvajaš ljude.
Dva su simbola u Petru, istaknuo je biskup: dat ću ti ključeve i ti od danas Petrus-Stijena, ne više Šimun, ali ne samo ti nego po predaji i tvoji nasljednici. Stijena za Crkvu jedino i samo u onoj mjeri u kojoj naviještaju Krista, Sina Boga živoga. Svi vjernici mogu i moraju postati i stijena i ključ. Stijena koja daje potporu i sigurnost u životu drugih, i ključ koji otvara prekrasna vrata Boga, vrata jednog intenzivna i velikodušna života.
Pred nama je ova lijepa obnovljena crkva. Njezina bi gradnja bila uzaludna ako se mi kao vjernici ne bismo izgrađivali u zrele i odgovorne vjernike svaki put kad sudjelujemo u euharistiji, ako ne postajemo živa Crkva. Dao Bog da ova crkva kao zgrada ostane nerazrušena, ali dao Bog i još više da mi i naša srca kao živa Crkva ostanemo također postojani na stijeni vjere na kojoj je Krist sagradio svoju Crkvu, zaključio je biskup Palić.
Nakon mise nastavljeno je druženje i prijateljevanje u crkvenome dvorištu uz pjesmu kulturno-umjetničkih društava.