Budi dio naše mreže
Izbornik

50. obljetnica slavljenja mise na hrvatskom jeziku u Ljubljani

Ljubljana (IKA)

Hrvatska katolička misija u Ljubljani je, u sklopu 31. božićnih dana, proslavila u nedjelju 13. siječnja 50. obljetnicu slavljenja mise na hrvatskom jeziku.

Svečano misno slavlje u franjevačkoj crkvi Marijina Navještenja predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s ljubljanskim pomoćnim biskupom Francom Šuštarjom, ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, rektorom ljubljanske Bogoslovije Peterom Kokotecom, slovenskim franjevcima, lazaristom Antonom Pustom, voditeljem misije fra Markom Prpom i drugim svećenicima. Asistirali su bogoslovni splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Zagreba. Pjevao je zbor župe Sv. Martin na Muri. Voditelj misije Prpa na početku je posebno pozdravio slovenskog lazaristu Antona Pusta koji je prije pedeset godina slavio prvu misu na hrvatskom jeziku u Ljubljani.

Biskup Mrzljak ohrabrio je hrvatske katolike da čuvaju vjeru i identitet. U propovijedi je u pregledu božićnog ciklusa istaknuo da se u njemu ogleda život svakog čovjeka i cijele Crkve.

U znak zahvalnosti za sve što su učinili i što čine za hrvatske katolike u Ljubljani na kraju mise biskup Mrzljak darovao je sliku bl. Alojzija Stepinca o. Pustu, a dr. Markić predao je sliku hrvatskog blaženika voditelju misije o. Prpi.

Na proslavu u Ljubljanu uz vjernike iz župe Sv. Martina na Muri hodočastili su i vjernici iz župa Donja Voća, Natkrižovljan i Margečan iz Varaždinske biskupije.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, u Sloveniji je živjelo oko 35.000 Hrvata, a 54.000 osoba navelo je (također) hrvatski jezik kao materinski jezik. Mogućnost sudjelovanja na nedjeljnim misama na hrvatskom jeziku imaju vjernici u Ljubljani, Mariboru, Novom Mestu i povremeno u Portorožu.