Budi dio naše mreže
Izbornik

90 godina proslave Gospe od Zdravlja u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Blagdan Gospe od Zdravlja proslavljen je, 90. godinu u nizu, u ponedjeljak 21. studenoga u Župi Uzvišenja sv. Križa u Ogulinu svečanom euharistijom koju je predvodio umirovljeni svećenik Gospićko-senjske biskupije mons. Mile Pecić.

Koncelebrirali su domaći župnik Nikola Prša, župnik Generalskog Stola i Bresta Mrežničkog i ogulinski dekan Mario Kralj, župnik Plaškog i Saborskog Bruno Lovaković, župni vikar Stanko Smiljanić i umirovljeni svećenik Mile Rajković, uz asistenciju bogoslova Krune Brajdića i Tina Vidova. Pjevao je župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mičunovića.

„Proslava blagdana Prikazanja BDM ili Gospe od Zdravlja počeo se slaviti 1630. godine u Veneciji nakon što je kuga pokosila desetke tisuća stanovnika a odatle se štovanje proširilo u Dalmaciji pa i u Ogulinu“, istaknuo je na početku mons. Pecić te nastavio u svojoj homiliji: „Nakon prvog Isusovog čuda u Kani Galilejskoj Marija je postala posrednica Božje milosti. Ona je ostala uz Isusov križ s Ivanom nakon čega je Isus poručio ‘evo ti majke i sina’, nakon čega je Marija posredno svima nama postala majka i zagovornica u svim vremenima. Nitko od nas nije isključen iz Božjeg plana spasenja u koje je Marija zagovornica. Važno je da u vjeri koja je stalno na kušnji da ustrajemo, jer Sotona ima stalno utjecaja. Ona stalno radi na ljudskoj destrukciji. Upravo nam Gospa od Zdravlja pomaže u ustrajnosti vjere”.

Ključne riječi:
Gospa od Zdravlja Ogulin