Budi dio naše mreže
Izbornik

"Katolička Crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. - 1995."

Split (IKA )

U sklopu svečanog otvorenja ovogodišnje kulturno-društvene manifestacije „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“, koju sedmu godinu u nizu organizira Hrvatska udruga Benedikt, u ponedjeljak 12. studenoga u prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predstavljena je knjiga dr. Julije Barunčić Pletikosić „Katolička Crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991.-1995.: stavovi, djelovanje, stradanja“.

U prigodi svečanog otvorenja nazočnima, među kojima su bili brojni predstavnici javnih, kulturnih, obrazovnih i crkvenih institucija te braniteljskih i drugih udruga obratili su se predsjednik Hrvatske udruge Benedikt dr. Vide Popović, zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Božo Zadro. Uz autoricu knjigu su predstaviti ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor i pročelnik Katedre crkvene povijesti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Josip Dukić. Knjiga je objavljena u suizdanju Glasa Koncila i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu. Sadrži 340 stranica, podijeljenih na osam poglavlja: Katolička Crkva i država; Stavovi i uloga Katoličke Crkve u promjenama koje su dovele do raspada SFRJ, sloma komunizma i uspostave samostalne Republike Hrvatske; Djelovanje i uloga Katoliče Crkve u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata 1991.-1995.; Uloga kardinala Franje Kuharića kao predsjednika HBK i prvog čovjeka Katoličke Crkve u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata; Karitativna djelatnost Katoličke Crkve i osnivanje Hrvatskog Caritasa; Odnos Katoličke Crkve i SPC u razdoblju Domovinskog rada; Uloga Svete Stolice i utjecaj pape Ivana Pavla II. na događanja u Hrvatskoj 1990.-1995.; Pregled stradanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj. O šest poglavlja opširno je govorio dr. Dukić, dok se dr. Nazor posebno osvrnuo na poglavlja koja govore o dvije velike povijesne osobe, tj. o ulozi i utjecaju Svete Stolice i pape Ivana Pavla II. na događaje u Hrvatskoj 90-tih godina te na poglavlje o ulozi kardinala Franje Kuharića.

Autorica je rekla da je pokušala na temelju dostupnih izvora dati cjelokupni pregled stavova i djelovanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj u razdoblju Domovinskog rata, s najznačajnijim porukama i aktivnostima, te njihovim značenjem u kontekstu najznačajnijih događaja moderne hrvatske povijesti. Knjiga je nastala kao prošireni tekst doktorske disertacije istog naslova “Katolička Crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991 – 1995,: stavovi, djelovanje, stradanja”, koju je dr. Barunčić Pletikosić obranila u srpnju 2014. godine.

U glazbenom djelu programa sudjelovao je operni pjevač Božo Župić s prof. Marijom Žipić za klavirom.