Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: katolicka-crkva

Katolička Crkva u Kanadi

U povodu apostolskog putovanja pape Franje u Kanadu donosimo povijesni pregled djelovanja Crkve u toj sjevernoameričkoj zemlji te aktualne podatke objavljene 22. srpnja 2022. na stranici Vatican News.

Crkva na Malti

Prigodom apostolskog putovanja pape Franje na Maltu (2. i 3. travnja 2022.) donosimo statističke podatke o Crkvi u toj otočnoj državi, objavljenu na stranicama Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Nuncij Lingua: Kršćani na Bliskom istoku – situacija u Iraku

U povodu 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru u četvrtak 24. ožujka 2022. godine u svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua održao je predavanje „Kršćani na Bliskom istoku – situacija u Iraku“ koje prenosimo u cijelosti.

Broj katolika u svijetu raste, ali sve je manje svećenika i redovnica

Katoličkih vjernika je u 2020. godini, prema službenim podacima Središnjeg vatikanskog ureda za crkvenu statistiku, bilo oko 1,36 milijarda, a u odnosu na 2019. godinu njihov broj narastao je za 16 milijuna, prenosi u subotu 12. veljače mrežni portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.

Crkva na Cipru

Oko 77 posto stanovnika Cipra vjernici su pravoslavne Crkve i većina ih od turskoga osvajanja 1974. živi na južnom dijelu otoka, gdje je pravoslavno 93 posto od 850.000 stanovnika, ističe se u prilogu agencije Kathpress uoči posjeta pape Franje.

Crkva u Grčkoj

U grčkom Ustavu pravoslavno kršćanstvo zaštićeno je kao „prevladavajuća religija”, ističe se u prilogu agencije Kathpress uoči posjeta pape Franje toj zemlji na jugoistoku Europe.

U Mjanmaru u sukobima vojske i pobunjenika pogođena katolička crkva

Burmanska vojska napala je u noći 24. svibnja selo u državi Kayah, u Mjanmaru, s ciljem da pogodi navodne pobunjeničke skupine. Pogođena je katolička crkva, ubijene su najmanje dvije žene, a brojni su ranjeni, izvijestila je agencija FIDES, a prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u srijedu 26. svibnja.

1 2 3