Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventska duhovna obnova za redovnike i svećenike Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Adventska duhovna obnova za redovnike i svećenike Dubrovačke biskupije održana je u srijedu, 7. prosinca u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Voditelj duhovne obnove bio je bibličar, dominikanac fr. Stipe Jurič koji je svećenicima održao razmatranje „Između Božića i Sudnjeg dana“.

Pozdravljajući svećenike i redovnike, od onih koji su nedavno postali svećenici do onih s dugim svećeničkim stažem, dubrovački biskup Roko Glasnović kazao je kako su ovakve prigode mogućnost i potreba da se susretnu i posebice da se zajedno susretnu s Bogom. Naglasio je važnost unutarnje ravnoteže za svakog svećenika u čemu im u predblagdanskim danima punim aktivnosti može pomoći dan duhovne obnove.

O temi „Između Božića i Sudnjeg dana“ govorio je predvoditelj obnove Jurič. Spominjući starozavjetna iščekivanja dolaska Mesije koji je nada ljudskog stremljenja, kazao je, uz ostalo, kako se primjerice prorok Jeremija nada da će Spasitelj doći izraelskom narodu te će on činiti pravdu i pravicu na zemlji. Zajednica spašenih više neće biti zemljopisno određena nego će to biti spašeni širom svijeta i svi će biti „jedan Božji grad, grad pravde, a pravda ovdje znači istinu, a istina ne može biti nego život u ljubavi.“

Za razliku od starozavjetnih pisaca novozavjetni pisci govore izričito o dva Kristova dolaska. Prvi je pojava Boga kao čovjeka među ljudima. Blagovijest, Božić i Bogojavljenje su zato tri izraza istog događanja – utjelovljenja, „učovječenja i udruštvovljenja Sina Božjeg ovdje na zemlji.“ Taj prvi dolazak iz temelja mijenja našu povijest. Drugi dolazak će se dogoditi na kraju povijesti, ali se također događa u svakom naraštaju i u svakom osobnom životu. „Zato se i pripravljamo na Božić, da se on jednom rođen u Betlehemu rodi u svakome od nas, da nas preporodi onim istim Duhom koji je proizveo njegovo začeće u krilu Djevice, da bismo bili spremni na njegov drugi dolazak“, objasnio je predavač.

Spomenuo je i sv. Pavla koji u svojim poslanicama „opisuje stvarnost koja je kod Jeremije samo naslućena, a u njegovo vrijeme se počela događati.“ Božji narod ne živi samo u Judeji, niti su spašeni samo iz roda Abrahamova, njegova milost i spasenje su ponuđeni svim narodima i ljudima.

„Bitna oznaka zajedništva pripadnika novog Božjeg naroda, novog Izraela, je uzajamna ljubav u kojoj rastu da bi njome obilovali“, kazao je predavač te nastavio: „Drugi pravi dolazak trebaju pripremati tako da obiluju ljubavlju sve dok ta ljubav ne preplavi i ne okupi cio svijet. Važno je uočiti da Pavao naviješta napredovanje, a ne tek ljubomorno i uskogrudno čuvanje stečene baštine.“

Dok iščekuju drugi Kristov dolazak Pavao poziva kršćane da budu budni i sveti. Osnovno je uzajamno se ljubiti i jedni drugima pomagati. U tome je svetost na koju Pavao poziva. „Zajednica koja raste u sve većoj ljubavi, međusobnom razumijevanju, poštivanju i radosti najbolje slavi Božić. Jer i Bog je radostan kad se u njegovim vjernicima događa čudesna preobrazba“, naglasio je svećenicima i redovnicima predvoditelj duhovne obnove.

„Pripremajući se za Božić i spominjući se kako su ljudi prije Krista očekivali njegov dolazak mi se zapravo pripravljamo da postanemo što više ostvarenje Krista živeći u uzajamnoj ljubavi i ostvarujući čovječniji svijet. Tako se ujedno pripravljamo na konačni Kristov dolazak, a to je naša budućnost – da ljubav i pravda zagospodare svijetom, ali i u našim obiteljima, zajednicama, župama, samostanima. To je nemoguće bez zalaganja i bez molitve upućene Gospodinu da nam pokaže svoje putove, da nas nauči svojim stazama koje su istina i ljubav“, poručio je predavač.

Generalni vikar mons. Ivica Pervan moderirao je program adventske duhovne obnove za svećenike i redovnike.

Euharistijsko slavlje predslavio je biskup Glasnović, a propovijedao je predvoditelj obnove Jurič. Svećenici su u programu duhovne obnove u kapelici sjemeništa imali pokorničko bogoslužje s prigodom za sakrament pomirenja, a u slobodnom vremenu i prigodu za međusobne razgovore i susrete.