Budi dio naše mreže
Izbornik

Afrički biskupi uputili niz apela za suočavanje s koronakrizom

Accra (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara poslalo je niz apela za Afriku koja se suočava s koronakrizom, prenio je 2. lipnja Vatican News.

U priopćenju o pandemiji koronavirusa i o njezinim posljedicama, koje je 31. svibnja potpisao kardinal Philippe Ouedraogo, predsjednik Vijeća, biskupi ističu nedostatak sredstava u borbi protiv pandemije i pomoći za one koji su morali obustaviti svoje aktivnosti. “Bez sumnje, već su poduzete inicijative za ovladavanje utjecajem pandemije, no željeli bismo ići dalje i tražiti potpuno ukidanje dugova afričkih zemalja, kako bi se omogućilo oživljavanje gospodarstva”, napisali su biskupi i napomenuli kako osim toga traže konkretnu pomoć “kako bi se stvorili kvalitetni zdravstveni sustavi, promicalo stvaranje malih i srednjih poduzeća, kako bi se smanjila nezaposlenost i zajamčila prehrambena sigurnost.”

Vijeće se osobito osvrnulo na multinacionalne kompanije i poduzetnike, podsjećajući kako je Afrika rudnik sirovina za industrijske zemlje. Zbog toga su biskupi zatražili od velikih poduzeća koja iskorištavaju te sirovine, da daju svoj doprinos, kako bi zemlje koje ih opskrbljuju mogle jamčiti osnovne socijalne usluge, kao što su bolnice, škole i odgovarajući smještaj. Osim toga, potaknuli su poduzetnike i farmaceutska poduzeća da ne iskorištavaju trenutnu situaciju kako bi ostvarili zaradu, nego da sudjeluju u naporima kako bi se najranjivijim ljudima osigurala pomoć.

Biskupi su potom napomenuli da bi nas zdravstvena kriza, koju je prouzročio Covid-19, morala potaknuti da zajedno tražimo načine i sredstva za iskorjenjenje bolesti, kao što su malarija i tuberkuloza koje i dalje pogađaju afrički kontinent. “Tražimo od Afričke unije da podigne svijest svojih država članica o potrebi doprinošenja stvaranju Fonda solidarnosti koji bi se koristio za zdravlje stanovništva”, napisali su i pozvali političke vođe jamstvo za korištenje ograničenih raspoloživih sredstava, za pomoć onima kojima je to stvarno potrebno, te da ne završe, kroz korumpirane postupke, u pogrešnim džepovima.

Biskupi su na kraju uputili apel svim crkvenim ustanovama da u svojem poslanju ostanu čvrste i surađuju s drugim ustanovama u promicanju općeg dobra za sve narode Afrike i Madagaskara. Sve su, pak, pozvali da ponovno aktiviraju vrijednost solidarnosti kako bi se bolje suočili s pandemijom i pomogli zaraženima koronavirusom, te onima koji su ozdravili. Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara izrazilo je također solidarnost sa svim narodima Afrike i zaraženima koronavirusom na drugih 5 kontinenata. “U posljednjih šest mjeseci svijet se suočio s nevidljivim neprijateljem”, piše u priopćenju koje trenutnu stvarnost opisuje kao do sada neviđenu, koja je pogodila sve društvene slojeve i vlade raznih zemalja svijeta, prisilivši ih uvesti stroge mjere.

“U Africi se ograničenje kretanja više-manje poštivalo, no posljedice su bile značajne za većinu ljudi koji su preživljavali s dnevnim primanjima”, napisali su biskupi u priopćenju i primijetili kako je “na gospodarskoj razini, recesija očita zbog obustave aktivnosti osobito u ključnim područjima proizvodnje, turizma, zračnoga prijevoza i hotelijerstva”. Izrazili su strah od socijalnih posljedica u mnogim zemljama, a osobito u Africi koja je već opterećena dugovima i stopom nezaposlenosti koja se neprestano povećava te će dovesti do još većeg siromaštva. No, potaknuli su da pandemiju ne gledamo kao Božju kaznu, nego da se umjesto toga prisjetimo kako je Bog ljubio svijet do te mjere da je dao jedinorođenoga Sina koji je vlastiti život dao na križu.

Ono što čovječanstvo sada doživljava, može se usporediti s onim što su nakon Isusove smrti, uskrsnuća i uzašašća iskusili njegovi učenici koji su obeshrabreni i uplašeni, bili preobraženi silaskom Duha Svetoga. Isusovo ime Emanuel, znači da je Bog s nama. Dakle, ako se radi o zatvorenoj crkvi, o zatvorenosti u kući, gladi ili bolesti, Bog je neprestano sa svima, svuda u svijetu. Biskupi podsjećaju kako su u ovomu posebnom trenutku, kao što je rekao papa Franjo 27. ožujka na Trgu svetoga Petra, molitva i tiho služenje naše pobjedničko oružje.

Na kraju su istaknuli kako je pandemija koronavirusa otkrila granice globalizacije, usredotočujući se isključivo na gospodarstvo i na promicanje konzumizma i individualizma na štetu etičkih i duhovnih vrijednosti. Međutim, primjer liječnika i zdravstvenih djelatnika koji su u svojem zvanju pokazali predanost i ljubav prema bližnjemu uz riskiranje vlastitih života, doveo je do svijesti da svijet nakon koronavirusa neće moći biti isti kao prije. “Pravednost je važnija od bijesnog nadmetanja za uspjeh i zaradu”,  zaključili su afrički biskupi, podsjetivši na socijalni nauk Crkve o općem dobru, solidarnosti, poštivanju ljudskoga dostojanstva, pravdi i cjelovitom razvoju, prenio je Vatican News.